Voor de tweede keer hebben EUR-studenten een graf gegraven voor de ‘gestorven academische vrijheid’. Na enige strubbeling werd de actie donderdagmiddag gedoogd door de universiteit.

Ongeveer vijftien studenten staan rond lunchtijd voor het L-gebouw handtekeningen te verzamelen. Wie de petitie tekent, beaamt dat sinds het ontslag van Tariq Ramadan de academische vrijheid op de universiteit niet meer bestaat, en verzoekt het College van Bestuur haar besluit terug te draaien.

“Tot nu toe hebben we ongeveer 900 handtekeningen”, vertelt Jeroen van der Starre, filosofiestudent aan de EUR en een van de initiatiefnemers van de actie. “We willen nog twee weken actievoeren en de petitie daarna aanbieden aan het College van Bestuur.”

Invloed van geldschieters

Het steekt Van der Starre dat de universiteit een hoogleraar ontslaat, omdat de geldschieter – in dit geval de gemeente – niet langer met Ramadan in zee wilde gaan. “Er zijn meer hoogleraren op de EUR die worden gefinancierd door bedrijven of organisaties. Wat is eigenlijk hun invloed op de wetenschap?” vraagt de filosofiestudent zich hardop af.

Op de grafzerk van de overleden academische vrijheid staat als geboortedatum de oprichtingsdatum van de Erasmus Universiteit en als sterfdatum de dag van het ontslag van Tariq Ramadan.

Actie wordt gedoogd

Na anderhalf uur krijgt de beveiliging lucht van de actie en gaat er op af. Namen en studentnummers worden genoteerd en een student zonder collegekaart wordt verzocht het terrein te verlaten. Het graf wordt opgeruimd. “Als jullie toestemming hadden gevraagd voor de actie, was er niks aan de hand”, zegt Jelle Jager, hoofd beveiliging op de universiteit. Van der Starre fronst. “Alsof we toestemming hadden gekregen. Bovendien is dit geen flyeractie voor een feest, maar ons recht om onze mening te uiten.”

Na wat heen en weer praten en inmenging van de afdeling communicatie wordt besloten de actie van de studenten te gedogen. Ze mogen met hun protestborden blijven staan en ook het graf wordt teruggeplaatst. De universiteit laat weten dat studenten mogen demonsteren op de campus, mits ze toestemming krijgen en het onderwijs en onderzoek niet verstoren. 

Ludiek

De groep studenten ondernam eerder ludieke acties om hun standpunt over het ontslag van Ramadan kracht bij te zetten. Vorige week lieten zij een vlot te water in de vijver van de Universiteitsbibliotheek met de leus: ‘Laat de academische vrijheid niet varen’. Het vlot bleek niet veilig voor de bewaking; al snel werd het uit het water gevist. Ook het eerste graf dat de studenten in de nacht van 9 op 10 september hadden gegraven, werd snel verwijderd door de beveiligers.

Maandag spreken de studentleden van de Universiteitsraad in een besloten bijeenkomst met het College van Bestuur over het ontslag van Tariq Ramadan. LJ/WG

De studenten in conclaaf met Jelle Jager.