Het Interstedelijk Studenten Overleg doet dinsdag niet mee aan de studentenactie in Den Haag. “Het werd een demonstratie tegen het bevriezen van de studiefinanciering”, zegt ISO-voorzitter Henno van Horssen. “Wij willen een positief geluid laten horen.”

“Het gaat ons om de kwaliteit van het onderwijs”, licht Van Horssen toe. “Dit is de hoogst opgeleide generatie ooit, maar ook de goedkoopst opgeleide.” De universiteiten en hogescholen moeten extra geld krijgen om de groeiende studentenaantallen op te vangen. “Als je nu in ons investeert, betalen we dat later terug. Dat positieve geluid wilden we laten horen”.

Begrijpelijk

In de commotie rond de studiefinanciering ging die boodschap verloren, zegt Van Horssen. Wat een manifestatie moest worden voor meer investeringen, leek op een protest uit te draaien tegen het bevriezen van de studiefinanciering. Het ISO trok zich daarom gisteren terug. “Je moet ook niet al je kruit ineens verschieten. Dit is nog maar de eerste bezuinigingsronde. En het bevriezen van de studiefinanciering is wel een vervelende, maar ook een begrijpelijke maatregel.”

Positief actie voeren

LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk ontkent dat de demonstratie alleen zou gaan om het bevriezen van de studiefinanciering. “Dat is een keiharde leugen. Natuurlijk is de stufi genoemd, en dat is ook iets wat speelt onder studenten. Het is immers al de derde keer dat studenten de dupe worden, na de collegegeldverhoging en het duurder worden van de tweede studie. Maar ook wij voeren een positieve actie: vóór investeringen, en vóór het uitzonderen van onderwijs in de bezuinigingen.”

Dit leeft nu

osterwijk denkt niet dat de studentenbonden hun krachten moeten sparen: “Je moet vroeg beginnen met het mobiliseren van studenten. En dit leeft nu in studentenkringen. Bovendien gaat het niet alleen om een persoonlijk belang, het collegegeld en de stufi, maar ook om een hoger belang: goed onderwijs.” HOP