De buitenlandse masterstudenten van het Erasmus MC boffen: een eigen appartement, op 5 minuten van de collegezaal en dat voor 450 euro. De medische faculteit heeft geleerd van de problemen met de huisvesting van buitenlandse studenten vorig jaar.

De faculteit heeft een hele verdieping met dertien appartementen gehuurd van Stadswonen aan de ’s Gravendijkwal, schuin tegenover de faculteitsgebouwen van Hoboken. “Er was een kleine crisis vorig jaar op de universiteit; studenten moesten zelfs in caravans worden ondergebracht. Daarom wilden we het nu beter regelen”, zei decaan Huib Pols van het Erasmus MC donderdagmiddag bij de feestelijke housewarming.

Prem Basel (Foto Levien Willemse) 

Pilot

Omdat het Erasmus MC zelf voor de inrichting heeft gezorgd en de intakes met de studenten heeft gedaan, kon de huurprijs relatief laag blijven. “We leggen er een paar tientjes per appartement per maand op toe”, legt projectmanager Conny Demper van het Erasmus MC uit. “Ik moet er wel bij zeggen dat dit een pilot is. Als na een jaar blijkt dat bijvoorbeeld de kosten van schoonmaak en slijtage hoog zijn, dan berekenen we dat door in de prijs.”

Verwachting overtroffen

Prem Basel (23) uit Nepal, die de master Epidemiology volgt, is in ieder geval tevreden over zijn tijdelijke thuis. “Ik had vooraf wel foto’s gezien, maar het overtrof mijn verwachtingen.”

Van de stad heeft hij in de vier weken dat hij in Rotterdam zit, nog niet veel kunnen zien. “De supermarkt, de metro en de Blaak markt, daar ben ik wel een paar keer geweest. Het is verder meteen heel druk met studeren, ik heb nog geen tijd gehad om mijn familie te missen.” WG