Tijdens het Extreme Blue European Expo 2009 toonden afgelopen vrijdag studenten hun eindproduct in het World Trade Center van Rotterdam. Gedurende een zomerstage van drie maanden bij IBM hebben deze studenten mogen proeven van het bedrijfsleven.

Internationale en nationale studenten pakten de kans aan om voor IBM te werken. In drie maanden tijd moesten ze een plan ontwikkelen voor een klant van het bedrijf. Van persoonlijke verlichting van Philips tot een computerspel over klimaatverandering; allemaal speciale producten om problemen in het bedrijfsleven op te lossen. “Het is voor deze studenten een erg zware stage geweest, maar ook leerzaam. Op deze manier leren ze het bedrijfsleven beter kennen”, vertelt IBM- medewerker Pierre de Wit.

Extreme Blue

IBM Nederland deed voor de zevende keer mee aan Extreme Blue European Expo. Dit jaar was Nederland het gastland. Na een aantal strenge selectierondes werden de kandidaten gekozen. “Ik had gewoon een sollicitatiebrief ingestuurd. Voor ik het wist, kwam van het één het ander. Opeens zat ik met een stel anderen in een auto op weg naar Eindhoven, naar Philips. Het ging allemaal erg snel, maar het was wel een geweldige ervaring”, aldus kandidaat Ronald Petersen.

Nieuw talent

Jin Lui, studente aan de EUR, is erg enthousiast over Extreme Blue. Tijdens haar stage heeft ze een baan aangeboden gekregen bij IBM. “Het is een geweldige ervaring geweest. We zitten in een erg internationaal team, dat maakt het zo leuk. Het was druk en veel werken, maar het was het allemaal waard. Dankzij deze stage kan ik volgende week al aan de slag bij IBM, maar ik blijf nog wel studeren.”

De studenten krijgen per maand 1.000 euro stagevergoeding. In ruil hiervoor moeten ze fulltime werken en hun zomer opgeven. De Wit: “Met dit project proberen we nieuw talent te ontdekken. Bijna al deze studenten zijn de slimste van hun opleiding. In drie maanden tijd krijgen deze kandidaten een prachtige stage. Ze leren netwerken, plannen ontwikkelen en projecten uitwerken.” LR