Muziek in de oren

Onderzoek heeft aangetoond dat ruim 40 procent van de jongeren problemen krijgt met het gehoor. Dit komt voornamelijk door de opkomst van iPods en MP3-spelers. Knallen de oordopjes uit je oren, of geniet je van de rust? Hoe hard klinkt de muziek bij de EUR-student?

 

Kimberly, Nederlands recht

“Daar heb ik iets over gelezen! Zelf houd ik niet zo van iPods of MP3-spelers, maar als ik er één gebruik, zet ik hem heel zacht. Meestal beginnen mijn oren zeer te doen door de harde muziek en de oordopjes. Ik luister liever naar de radio, maar ook die zet ik op een laag volume. In discotheken wordt wel harde muziek gedraaid Al heb ik daar tijdens het stappen meestal geen last van. Natuurlijk ga ik niet naast de boxen staan, dat is me te veel lawaai. Ik ben eerder een persoon die vraagt of de muziek wat zachter mag.”

Rik Boer, International Bachelor’s Programme in Communication and Media

“Ik luister veel naar muziek. Bij de instellingen van mijn iPod staat het volume altijd automatisch op zijn hoogst. Als ik zelf het volume regel, zet ik het ongeveer op 75 procent. Ik weet wel dat het slecht is voor mijn oren. Nu ik dit allemaal zo hoor, wil ik er ook rekening mee gaan houden. In een kroeg of discotheek kan dat alleen niet.”

Leonie Heijndijk, filosofie

“Ik heb zelf geen problemen met mijn gehoor. Ik denk er altijd wel aan; de muziek van mijn iPod staat altijd maar op 50 procent. Zolang de muziek goed hoorbaar is vind ik het prima. Muziek hoeft niet extreem hard te staan om het fatsoenlijk te horen. Ik heb in een discotheek geen last van harde muziek, al is het wel slecht voor mijn oren.”