“Omgeploegd. Beetje jammer van het mooie grasveldje”, zegt Jelle Jager van de bewakingsdienst van de EUR. Een groep anonieme studenten heeft in de nacht van 9 op 10 september heimelijk twee ‘grafzerken voor de academische vrijheid’ aangelegd.

Eén op de EUR-campus voor het L-gebouw en één buiten het terrein richting metrostation Kralingse Zoom. De actie zou, volgens een student die niet met naam genoemd wil worden, zijn gehouden omdat sinds de affaire Ramadan, studenten het gevoel hebben dat de vrijheid van meningsuiting taboe is aan de EUR.

Niet bang

Jager vindt die stellingname onterecht. “Heb je gezien dat er tegenstanders waren op het debat over Ramadan? Het was nota bene door het CvB zelf georganiseerd. De studenten gedragen zich als geslagen, nog voordat ze geslagen zijn. Overigens hoeven ze voor mij niet bang te zijn. Hier wordt niet geknuppeld, er is geen grote zoekactie door ons gestart. Als beveiliging werken we juist vóór de veiligheid van de medewerkers en de studenten.”

Geen politieagent

Volgens Jager is de EUR niet van zins om de meningsuiting repressief in te dammen. “Ik ruim alles wel op, maar ga geen politieagent spelen. Zolang het maar niet onveilig wordt of er al te veel schade wordt berokkend. Maar wil je een ludieke actie doen als student, dan kan je daartoe ook een aanvraag indienen. Met toestemming – en volgens mij kan er meer dan je denkt – laat ik het gewoon liggen.”

En ach, de Jager heeft no hard feelings; met een beetje aanstampen en wat gras zaaien à 20 euro ligt het veldje er binnenkort weer prima bij. Het is onduidelijk of de actievoerders nog meer plannen hebben. DR