Zijn voorstel om na te denken over het binaire hoger onderwijsstelsel was geen oproep om het hbo en het wo te laten fuseren, of het verschil tussen beide op te heffen. En nee, het was ook geen excuus om te bezuinigen.

Bij de jaaropening van de Hogeschool Zuyd reageerde minister Plasterk afgelopen maandag op de consternatie die zijn toespraak ‘Hoger onderwijs barst uit zijn voegen’ bij de opening van het academisch jaar teweeg had gebracht.

Méér keuze

“Ik wil er helemaal geen grote eenheidsworst van maken”, verzekerde hij zijn publiek in Heerlen. “Integendeel, ik hoop dat we het hoger onderwijs diverser kunnen maken. Ik vind juist dat er nu met óf hbo, óf universiteit te weinig keuze is. Ik zou méér keuze willen bieden.”

Enthousiasme

Ook benadrukte hij dat zijn enthousiasme voor het Californische model van hoger onderwijs niet betekent dat dit in Nederland moet worden toegepast. Een pasklare oplossing zei hij niet te hebben. “Maar ik wil wel nadrukkelijk de vraag op tafel of ons huidige stelsel nog wel geschikt is voor de komende vijftig jaar.”

Met bezuinigingen heeft zijn voorstel niets te maken: “Het zijn financieel barre tijden, Prinsjesdag komt eraan en u weet natuurlijk dat we er als land de komende jaren niet feestelijk voor staan, maar dat staat helemaal los van de discussie over welk stelsel het beste is.” HOP