Het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit heeft op de eerste dag van de ‘Week van de Alfabetisering’ voorgelezen aan kinderen van basisschool De Esch in Rotterdam. De universiteit tekent op 10 september het convenant ‘Rotterdams Bondgenootschap tegen laaggeletterdheid’.

In dit convenant beloven 21 Rotterdamse partijen en instellingen om de laaggeletterdheid in Rotterdam terug te dringen. Iedere deelnemer zal dit op eigen wijze doen. De universiteit heeft nog geen concrete plannen, maar is al druk aan het brainstormen. “Uiteraard kan de EUR onderzoek doen, zeker met de komst van de nieuwe opleiding pedagogiek”, geeft persvoorlichter René Quist als voorbeeld. Volgens hem sluit dit initiatief ook goed aan bij het beleid van de universiteit over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Sociaal isolement

Laaggeletterdheid is in Rotterdam een groot en verborgen probleem: een op de vijf Rotterdammers kan slecht, of niet lezen en schrijven. Dit zijn mannen en vrouwen, jong, oud, allochtoon en autochtoon. Velen raken in een sociaal isolement en doen niet meer mee in de maatschappij.

Landelijke cijfers

Landelijk hebben 1,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen en schrijven. Ook schrikbarend veel kinderen kampen met leesproblemen: een kwart van hen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar.

De landelijke actieweek van de alfabetisering, georganiseerd door de Stichting Lezen & Schrijven, loopt van maandag 7 tot en met zondag 13 september 2009.