De aangeboden studentenkamers in Rotterdam zijn gemiddeld kleiner en duurder geworden ten opzichte van 2008, ondanks dat het aanbod flink gestegen is. Dit bleek uit recent onderzoek van de website Kamernet.nl.

De gemiddelde Rotterdamse kamer op Kamernet.nl kostte in juli 372 euro. Hiervoor krijg je ruim 21m² aan woonruimte. Ondanks een aanbodstijging van 32 procent ten opzichte van 2008, verlaagde energietarieven en minimale inflatie, steeg de doorsnee huurprijs met 4,5 procent.

Explosieve groei

De verhuursite verklaart dit als volgt: “De zomer voordat een nieuw collegejaar begint, is een penibele periode waarin de vraag elk jaar explosief stijgt. Op dit moment zijn 24 procent meer geïnteresseerden ten opzichte van 2008. De energieprijsdaling wordt meestal pas later, na ontvangst van de jaarafrekening, verdisconteerd met de huurprijs. Daarnaast lijkt, binnen de particuliere huurmarkt, de marktwerking van vraag en aanbod minder sterk.”

Betalen voor luxe

De modale student heeft maandelijks maximaal 420 euro over voor een woonruimte. Dit bedrag is relatief hoog, omdat studerenden bereid zijn voor iets speciaals meer te betalen, volgens de woordvoerder van Kamernet.nl. “Denk daarbij aan een goede locatie, zoals in het centrum of vlak bij de universiteit, of als het ­­- relatief gezien – aanzienlijk meer vierkantemeters oplevert.”

Eerstejaars drukken op huurmarkt

Tussen juni en juli 2009 daalde het aanbod al met 11 procent door de instroom van nieuwe studenten. “Wat wij zien is dat er beduidend meer mensen gaan studeren in plaats van de risicovolle arbeidsmarkt opgaan in deze economisch zware tijden. De verwachting is dat de prijzen rond oktober weer gaan dalen.” Landelijk gezien is de modale huurder in Rotterdam ongeveer 27 euro meer kwijt per maand, dan in de gemiddelde stad.”

Het huuronderzoek wordt maandelijks uitgevoerd aan de hand van het particuliere aanbod op Kamernet.nl. De website representeert naar eigen zeggen 60 tot 80 procent van het totale particuliere aanbod. JR