Gloeilamp uit, spaarlamp aan

Geen half uur meer onder de douche, en weg met je gloeilampen. Met de komst van een nieuw academisch jaar wordt ook een nieuwe studentenvereniging gelanceerd op 9 september: GreenEUR. Deze vereniging wil de student en de campus groener en duurzamer maken. Hoe duurzaam is de EUR-student eigenlijk?

Lieke de Korte, gezondheidswetenschappen

“Ik vind deze studentenvereniging wel een goed initiatief, het is alleen niet wat mij leuk lijkt. Ze hoort niet echt bij het studentenleven. Ik denk dat studenten niet echt duurzaam zijn. Ik woon in een studentenhuis met vijf huisgenoten. We hebben overal in het huis spaarlampen, maar daarnaast ook vijf koelkasten. Erg duurzaam is dat niet. Daarentegen kan ik nooit lang douchen; met vijf andere mensen is daar geen tijd voor. Ik heb net nog wel dubbelzijdig geprint! Maar dat is meer uit kostenbesparing. Verder sta ik er niet echt bij stil.”

Lisa le Duc, schakelprogramma Economie en Informatica

“Duurzaam? Natuurlijk, altijd die eeuwige spaarlampen! Als je de IKEA inloopt, ontkom je er niet aan en het is lekker makkelijk. Ik probeer er wel rekening mee te houden. Dubbelzijdig printen bijvoorbeeld. Ik weet zo snel niet wat ‘groener’ moet worden aan de campus. Minder papierwerk is altijd goed, maar ik geloof dat er al veel digitaal gebeurt. Ik kom van de Haagse Hogeschool en ben hier pas twee dagen! Maar ik vind het nu al een stuk groener dan mijn oude school!”

Jan-Willem Engelen, International Bachelor Economics en Business Economics (IBEB)

“Ik ben niet echt duurzaam, wel efficiënt. Spaarlampen gebruik ik niet. Ik doe gewoon de lichten uit. Meer doe ik eigenlijk niet. Ik vind de vereniging wel een goed idee voor de mensen die het interesseert. Zo’n club is alleen niets voor mij. Het is moeilijk om te bedenken wat er ‘groener’ kan worden aan de campus. De universiteit moet efficiënter te werk gaan en er moet meer worden geautomatiseerd. Maar ik denk dat er al heel veel rekening mee wordt gehouden.”