De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) staat volgens het AD van 3 september achter het pleidooi van rector Henk Schmidt van de Erasmus Universiteit (EUR). Volgens de rector stoppen thuiswonende studenten vaker met hun studie dan uitwonende studenten.

Ongeveer 37 procent van de EUR-studenten die afhaken, doen dit vanwege een verkeerde studiekeuze, zei Schmidt bij de opening van het academische jaar op 31 augustus. Ze kiezen eerder voor een studie vanwege de korte reistijd, dan vanwege de inhoud.

De voorzitter van de LSVb Gerard Oosterwijk bevestigt het verhaal van Schmidt. Andere universiteiten zeggen hetzelfde en stimuleren studenten om op kamers te gaan. Het aansluiten bij een studentenvereniging zorgt voor meer verbondenheid met de universiteit. Oosterwijk: “Huisgenoten begrijpen studieproblemen nu eenmaal beter dan ouders. En een gezellige studentenvereniging is een extra reden om je studie trouw te blijven.”

Uitwonende studente Renée Beaujon: “Ik kan mij vinden in wat de rector zegt. De eerste twee jaar ben ik nergens actief in geweest, tot ik me realiseerde dat de studie me niks deed. Daarop ben ik onze economische studievereniging EFR binnen gelopen. Nu heb ik contact met bedrijven en snap ik wat ik met mijn studie kan.”

Thuiswonend student Wim is het niet met de rector eens: “Ik betwijfel de uitspraken van de rector. Bij mij is het een hele bewuste keus geweest om deze studies te gaan doen. In het eerste jaar vielen er juist veel studenten af die bij een vereniging zaten.”

Bij het Rotterdamsch Studenten Corps is het aantal uitvallers minimaal. “Dat komt door onze sociale controle. Leden moeten genoeg punten halen om in onze commissies te mogen”, aldus president Vincent Karremans. LR

Foto Michelle Muus