De Vrije Universiteit gaat in gesprek met de in Rotterdam weggestuurde Tariq Ramadan over mogelijke samenwerking.

VU-hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer deed vorige week de oproep Tariq Ramadan een hoogleraarschap aan te bieden. “Daarmee zou de VU stevig stelling kunnen nemen in het debat over academische vrijheid”, zei hij tegen universiteitsblad Ad Valvas. Spijkerboer gaf aan dat de kwestie voor hem belangrijk is: “Ik zeg zo vaak omstreden dingen. Ik wil dat de universiteit zich achter mij schaart als ik in opspraak raak. Niet dat ze me laat vallen.”

De plannen om samen te werken met Ramadan stammen van voor diens ontslag in Rotterdam, zegt een woordvoerder van de VU. Het geplande gesprek komt volgens haar voort uit een gedeelde “interesse voor religie”.

Aan de andere Amsterdamse universiteit, de UvA, namen vier hoogleraren en docenten het op voor Ramadan. In Folia, het universiteitsblad van de UvA, laken ze het optreden van de EUR. Betaald worden door een regime is nog niet zo iets als dat regime ondersteunen, zeggen ze. “Het is goed universitair gebruik dat de financier op afstand wordt gezet.”

Ramadan kwam in moeilijkheden toen bekend werd dat hij een televisieprogramma presenteerde op de door het Iraanse regime gefinancierde zender Press TV. Daarop werd hij ontslagen door de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit. HOP/DR