Tariq Ramadan gaat aanstaande vrijdag tóch in debat op de Erasmus Universiteit, maar niet op het debat van de universiteit zelf. Hij zal zich ’s avonds voor het eerst in het openbaar uitspreken over zijn ontslag tijdens een debat georganiseerd door het Actiecomité Steun Tariq.

Het debat van het Actiecomité vindt plaats in dezelfde zaal als het universitaire middagdebat, in de Coïmbrazaal in gebouw M vanaf 18.00 uur.

Tariq Ramadan laat weten dat hij daar ‘het hele verhaal van de gemeente en universiteit’ zal vertellen. Hij vindt verder dat hij ook uitgenodigd had moeten worden voor het debat vrijdagmiddag 4 september op de universiteit.

Brahim Bourzik van Actiecomité Steun Tariq en het Landelijk Beraad Marokkanen legt uit waarom er nóg een debat nodig is: “We hebben dit georganiseerd uit woede en teleurstelling die in Rotterdam heerst na het ontslag van Ramadan.

“Vorige week hoorden we dat hij kon komen, eerder was moeilijk want hij zat met zijn vakantie. Naar het reguliere debat kon hij niet komen omdat zijn vliegtuig te laat aankomt. Dan is dat debat al enige tijd bezig. Wij wilden met een aantal organisaties dit debat organiseren en het is toeval dat de universiteit een debat op dezelfde dag houdt”, aldus Bourzik.

Bij het debat zullen naar verwachting ook wetenschappers van de EUR aanwezig zijn, namen zijn nog niet bekend gemaakt.

De titel van het debat van de universiteit: ‘academische vrijheid en academische verantwoordelijkheid’, noemt Ramadan desgevraagd treffend: “De Erasmus Universiteit heeft namelijk zijn academische verantwoordelijkheid niet genomen en is vergeten mijn academische vrijheid van meningsuiting te beschermen. Wat is gebeurd, is zeer ernstig.”

In een e-mail geeft hij verder aan dat hij zowel de gemeente als de universiteit zal aanklagen. “Wat ze gedaan hebben, is illegaal en het is ook kwestie van reputatieschade”, aldus de gewezen Rotterdamse hoogleraar en integratieadviseur. WG

Voor meer informatie en aanmelden voor de debatten ga naar de EUR-website en naar Actiecomité Steun Tariq