Met ingang van dit collegejaar is de campus, naast Selexyz en de studieverenigingen, een nieuwe speler op de markt van de studieboeken rijker: ‘Studentsale.nl’.

Het initiatief komt van drie derdejaars economiestudenten Anil Jharap (21), Arjan van der Hout (20) en Jelle van den Berg (22). Zij kopen tweedehands boeken op om ze vervolgens met marge weer door te verkopen. Het idee is simpel, maar of het in de praktijk ook werkt, moet nog blijken. “Onze prijs moet het verschil gaan maken”.

Succesvolle inkoop

Vooralsnog zullen alleen boeken voor eerste- en tweedejaars economiestudenten worden aangeboden. Maar de ambitie is er om de service naar steeds meer studies uit te breiden. Voor de zomervakantie heeft de eerste inkoop plaatsgevonden, en met succes. Van den Berg: “Hoewel het langzaam opgang kwam hebben we in totaal zo’n honderd boeken – waarvan enkele nog in de verpakking – van vier verschillende vakken in kunnen kopen. Met dank aan de mond-tot-mondreclame.”

Fanatiek promoten

Om ervoor te zorgen dat alles daadwerkelijk verkocht wordt, gaan de heren komende dagen fanatiek flyeren en promotiepraatjes houden aan het begin van de colleges. Jharap vermoedt dat het vooral lastig wordt de eerstejaars over te halen. “Die groep koopt liever nieuwe boeken, uit angst om een oude druk in handen te krijgen. Maar bij ons zul je enkel de door de docenten voorgeschreven uitgaven vinden.”

Pech

De verwachtingen zijn hooggespannen, maar van slapeloze nachten is nog geen sprake. Toch zijn de eerste tegenslagen al binnen. Dit jaar hebben sommige uitgeverijen de prijzen van hun studieboeken flink verlaagd. “Voor ons betekent dat we boeken tegen inkoopprijs moet verkopen om de goedkoopste te kunnen zijn”, zucht Van der Hout. Daarbij komt dat alle standplaatsten in de C-hal – waar veel economen rondlopen – al zijn vergeven, waardoor de ondernemers moeten uitwijken naar het L-gebouw. “Winst zullen we voorlopig nog niet maken, maar dat hoort er nu eenmaal bij als beginnende onderneming”. TG

Studentsale.nl staat op 1 en 2 september in de L-hal voor LB107