Eindelijk is het dan zover: het F/G-gebouw op campus Woudestein gaat open voor internationale studenten. Maandagmiddag 24 augustus was er een rondleiding door het gebouw waar 109 studenten intrek zullen nemen.

Internationale studenten waren er niet bij de rondleiding, op Barnabé Lacroix en Willem Kistemaker na. Het duo kennen we nog als de grootste criticaster van Stadswonen, de studentenhuisvester die ook het F/G-gebouw zal beheren.  

Aanspreekpunt

“Er is nu een en ander verbeterd, wat betreft de communicatie bijvoorbeeld”, zegt Lacroix. Bewoners hebben nu een aanspreekpunt in het huis, een student waar ze terecht kunnen. Pikant detail: In het F/G-gebouw zijn dat Lacroix en Kistemaker zelf geworden. Ze krijgen er geen geld voor, maar gaan we vanaf deze week wel gratis wonen.

Goed voor Chinezen

Tijd om binnen te kijken. Vijf etages. Precies 109 kamers van 22 vierkante meter. Met genoeg licht. Een gespreid bedje. Twee stoelen, kledingkast en een eigen keukenblok. Wel hangt de afzuiginstallatie een beetje laag. “Maar voor Chinezen precies goed”, zegt iemand.

Kunst ophangen

“Ik mis de gezellige kleurtjes. Het is wel nog een beetje saai”, zegt Sabaï Doodkorte van het International Office bij de faculteit Historische en Kunstwetenschappen. “Je kunt toch wat ophangen van Kunst & Co of uit het depot van de bibliotheek. En er is wel een koffiezetapparaat maar geen waterkoker.” Niet getreurd, de waterkokers zijn nabesteld, zegt Stadswonen. En er komen een tafeltennistafel en bankjes op het dakterras.

Niet goedkoop

Toch blijft de grootste kritiek de prijs: die is 525 euro per kamer. Doodkorte: “Daar kan je de hypotheek voor een huis mee betalen.” Maar goed, de openbare ruimten worden wel voor je gepoetst en je krijgt korting op je sportkaart. Het gebouw zit al bijna volgeboekt. Nu werkt de universiteit aan het U-gebouw waar nog eens 330 studenten terecht kunnen. Hard op weg naar wat Kees Lansbergen van het Erasmus Facilitair Bedrijf de “24/7 open campus” noemt. DR