Esben Urbak, master Business Administration & General Management

“Via STAR kun je korting krijgen op je boeken heb ik gehoord, maar als ik ze tweedehands kan krijgen, dan zal ik dat zeker doen. Op dit moment weet ik nog niet welke, en hoeveel boeken ik aan moet schaffen. Ik heb nu dus nog geen idee wat de schade gaat zijn. Misschien drie à vierhonderd euro? Ik moet ze zelf betalen. Ik vind het een beetje vreemd dat ik nog niets van de faculteit vernomen heb, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Maar als de faculteit er geen prioriteit aan geeft, maak ik me niet zo druk. Na m’n bachelor in Engeland heb ik ook alles verkocht, na deze studie zal ik dat ook doen. Meenemen in het vliegtuig is bijna duurder dan alles opnieuw aanschaffen en een grote economische bibliotheek hoef ik zeker niet te hebben.”

 

Bas van den Berg (23), master Global Business & Stakeholder Management

“Mijn boeken heb ik voornamelijk via STAR gekocht: ze hebben mooie pakketten per trimester. Ik heb geen idee overigens of ik nog lid van STAR ben, ik ben er eigenlijk alleen voor de boeken bij gegaan. Later ben ik ook boeken via vrienden en ouderejaars gaan kopen. In het begin waren het allemaal nieuwe boeken en betaalden mijn ouders, maar later is het een mixje geworden met tweedehands exemplaren. Het geld heb ik nooit meer teruggevraagd van m’n ouders. Zodra ik het kon betalen, heb ik het gewoon zelf betaald.

Naarmate je meer mensen leert kennen die oude boeken over hebben, is het toch wel handig om ze over te nemen, want zij hebben er niets meer aan. Voor m’n master heb ik niet meer zoveel boeken nodig, maar de boeken van m’n bachelor heb ik aan een vriend verkocht. Eén of twee boeken heb ik wel bewaard, maar daar heb ik tot nu toe niet echt iets mee gedaan, dat komt later waarschijnlijk wel. Eerstejaars kan ik aanraden goed rond te vragen voor een setje tweedehands boeken. Als ze van de juiste druk zijn, is dat prima te doen.”

 

Van thuisbieb tot kopietje

Ondanks een keur aan wandelende woordenboeken aan de EUR, moet er ook af en toe een boek gekocht worden. Voor de een een heet hangijzer, voor de ander een uitdaging om creatief te werk te gaan. Nieuw kopen of tweedehands? Kopiëren of lenen? Online, via een studievereniging of in de winkel? Onderzoek van Marktplaats.nl wees uit dat hoe verder de gemiddelde student in zijn studie zit, hoe meer er op boeken wordt bespaard. Hoe zit dat bij de EUR-studenten?

Tosca Holtland, derdejaars economie

“Ik heb altijd mijn boeken gekocht via de Economische Faculteitsverenigihg Rotterdam (EFR). De EFR heeft prima boekenpakketten met korting voor de eerste- en tweedejaars economiestudenten. Eerstejaars studenten raad ik aan dat ook te doen. Je weet zeker dat je goede boeken voor jouw jaar hebt én je krijgt korting.

Voor het derde jaar moet ik misschien maar op bezoek gaan bij de Selexyz. Tweedehands heb ik eigenlijk niet echt overwogen: je wil niet het risico lopen een verkeerde druk te hebben. De oude boeken bewaar ik, maar eerlijkgezegd lees ik ze niet meer. Ze allemaal mooi op volgorde in de boekenkast. Maar stel dat… dan zou ik het nog mooi op kunnen zoeken.”