Protesten tegen het ontslag van de omstreden gasthoogleraar Tariq Ramadan hebben het college van bestuur van de Rotterdamse universiteit niet op andere gedachten gebracht.

De vrees van twintig Rotterdamse wetenschappers dat de academische vrijheid wordt aangetast, deelt het college niet. Ramadan mocht immers volledig zelf bepalen hoe hij zijn onderwijs in Rotterdam vormgaf. Daar komt nu echter abrupt een eind aan, want zijn werkzaamheden voor de Iraanse zender Press TV zouden onverenigbaar met zijn werk aan de universiteit. “In zijn positie als hoogleraar moet hij de schijn te allen tijde vermijden dat hij zich voor de kar van een repressieve regering laat spannen”, schrijft de instelling in een nadere verklaring.

Het is niet zozeer de academische vrijheid die in het geding is, maar de “academische verantwoordelijkheid”, stelt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit. Een nadere omschrijving van dat begrip stelt hij liever uit tot eind volgende week, als de universiteit een openbaar debat rond dat thema organiseert. HOP