Lid worden van een studentenvereniging: ja of nee? Dat is de vraag die veel eerstejaars deze week bezighoudt. Word lid! roepen de zeven studentengezelligheidsverenigingen. Maakt niet uit waar je lid wordt, áls je maar lid wordt.

Om de Eurekaweek-lopers toch iets te kiezen te geven, is er altijd op woensdag het Verenigingendebat. De zes presides (SSR was afwezig) mochten uitleggen dat ze écht onderscheidend zijn van de rest, dat ze zo hun gebruiken kennen, maar ook écht vernieuwend zijn en dat lid zijn, goed is voor je studie. Maar keihard elkaar aftroeven was er niet bij. Natuurlijk beroepen het RSC, RVSV en Laurentius zich eerder op tradities, maar ook de voorman van RSG, dat zich kenmerkt door diversiteit en gelijkwaardigheid, was net als de andere dames en heren strak in het pak gestoken.

Zoek de verschillen

Ook uit de bomvolle collegezaal kwamen weinig andere vragen dan: wat kost het lidmaatschap en wanneer zijn jullie open? Wat nu concreet de verschillen zijn tussen het RSC, RVSV, Laurentius, RSG, NSR en Gaudium, bleef vaag. Alleen NSR durfde kleur te bekennen: “Bij ons is dronken worden niet hip. We gaan samen met de bijbel aan de slag om je studentenleven naast gezelligheid ook diepgang te geven”, aldus preses Koen Berkenbosch, preses van NSR.

Gastoptreden

Verrassend was nog het flitsoptreden van staatssecretaris Jan Kees de Jager (financiën). Hij kwam op de infomarkt buiten het CDA steunen, maar hij was ook niet te beroerd om te vertellen over zijn eigen studententijd in Rotterdam. Hij deed maar liefst twee studies én was actief lid bij Laurentius. “Elke maand zie ik nog wel een lid van mijn dispuut van toen. Het is een netwerk voor het leven”, waarmee hij maar wilde zeggen: Word lid! WG

Meer over waarom eerstejaars wel of geen lid worden van een gezelligheidsvereniging op 3 september in Erasmus Magazine.