Een aantal wetenschappers van de EUR heeft met klem om opheldering gevraagd bij het ontslag van Ramadan. Ze maken zich zorgen om de positie van de wetenschapper aan de Rotterdamse universiteit.

Enkele hoogleraren sociologie, waaronder Ruut Veenhoven, schreven een brief aan voormalig decaan Henk Schmidt, die Ramadan mede binnen heeft gehaald. De wetenschappers maken zich zorgen. Veenhoven: “Er is meer in het geding dan Ramadan alleen. Het gaat ook om de rol van de universiteit als intellectuele vrijplaats. Het lijkt een politiek ontslag en dan hoort niet te gebeuren met hoogleraren.”

Schmidt steunt CvB

Dat professor Tariq Ramadan op deze manier moest vertrekken, door krachten van buiten de universiteit, zoals de gemeente, is de wetenschappers een doorn in het oog. Henk Schmidt, die overigens de nieuwe rector magnificus wordt van de EUR, blijft ondanks de brief achter het besluit staan van het College van Bestuur.

Open brief in NRC

Van een andere groep wetenschappers van verschillende faculteiten verscheen zaterdag een open brief in NRC Handelsblad. Daarin schrijven zij geschokt te zijn over het ontslag van Ramadan en achten het in strijd met de academische vrijheid. De wetenschappers hopen dat het College op haar besluit zal terugkomen. DR