Topdrukte in het Topsportcentrum naast stadion de Kuip op maandagochtend 17 augustus. Zo’n 1700 eerstejaars startten hier hun studententijd met de Eurekaweek.

Tijdens de opening draait het op het podium om twee eerstejaars: Tom en Aziz. Ze zijn vrienden van de middelbare school, die ieder op eigen wijze hun weg proberen te vinden in die eerste weken als nieuwbakken student. We zien hoe ze een kamer zoeken in een studentenhuis, te maken krijgen met de liefde, met seks en met de veranderende vriendschap en relatie met de ouders. De acteurs zetten allen stereotype studenten neer: de bal, het hockeytutje, het naïeve meisje en de brave student.

Lee Towers

De voorstelling wordt gelardeerd met flitsend gemonteerde filmpjes, muziek en de presentatie van de sport-, cultuur-, en gezelligheidsverenigingen. Uiteindelijk wordt een wat desperate Tom gered door de ultieme Rotterdammer: Lee Towers die hem troostend toezingt: You’ll never walk alone!

Lee Towers

Proefwerk wordt tentamen

Rector magnificus Steven Lamberts mocht de opening aftrappen. Hij heette speciaal de buitenlandse studenten van harte welkom. Daarna schakelde hij over op Nederlands en prentte de nieuwkomers in dat zij nu geen scholier meer zijn, maar student. “Je volg je geen les maar college en een proefwerk heet voortaan tentamen. En overschrijven heet vanaf nu plagiaat.” Ook raadt hij de eerstejaars aan lid te worden van een vereniging. “Dat is nuttiger dan thuis chillen op de bank.”

Bruisende haven

Burgemeester Ahmed Aboutaleb was ook van de partij in het Topsportcentrum. Hij prees de studenten gelukkig dat ze hebben gekozen voor de Maasstad. “In Rotterdam is een groot deel van de inwoners jong en de stad staat open voor nieuwe ideeën.” De burgervader noemde speciaal de haven als bruisende plek waar het bloeit van de werkgelegenheid, zelfs nu.

Speciale trein

Na de opening lopen alle groepjes eerstejaars onder leiding van gidsen naar treinstation Rotterdam Stadion naast de Kuip. Twee treinen, die speciaal voor de Eurekaweek zijn ingezet, brengen de studenten weer naar de goede kant van de Maas. WG/LJ