Tientallen studenten zijn de dupe van het ontslag van Tariq Ramadan. De hoogleraar Burgerschap & Identiteit zou in het nieuwe collegejaar een groot deel van de minor Europe and the Middle East verzorgen. Het is nog onbekend wie hem gaat vervangen.

Ramadan stond gepland om een derde van het onderwijs in de minor te verzorgen, in totaal 16 uur, onder de titel ‘Citizenship and Identity’. Volgens Dick Douwes, decaan van de faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW), hebben enkele tientallen studenten zich voor de minor aangemeld en kreeg hij dinsdagmiddag al bezorgde mailtjes van studenten. De studenten hadden via internet vernomen dat Ramadan opnieuw onder vuur lag binnen Rotterdam en dat zijn functie wankelde.

Contract verbroken

Dinsdagmiddag maakten het stadsbestuur van Rotterdam en de Erasmus Universiteit bekend dat de samenwerking met Tariq Ramadan wordt verbroken. Per 1 november houdt zijn contract formeel op, maar tot die tijd zal hij geen werkzaamheden meer verrichten voor de gemeente of de universiteit.

Aanleiding van de breuk is het tv-programma ‘Islam & Life’ dat Ramadan presenteert op Press TV, een zender die volledig wordt gefinancierd door de Iraanse regering. Ook Britse journalisten werkten voor de zender, maar enkelen van hen zijn gestopt na de omstreden verkiezingsuitslag in Iran in het voorjaar. En de protesten die daarop volgden, die gewelddadig werden neergeslagen door het bewind in Teheran.

Dringend mailtje

“Omdat die gewelddadige acties zich juist ook richtten tegen studenten, was het voor ons als universiteit reden om Ramadan daar op aan te spreken”, aldus Dick Douwes. Maar Tariq Ramadan gaf na een telefoontje van Henk Schmidt, decaan van de Sociale Faculteit waaronder de Ramadan resideert, en een dringend mailtje van Douwes, geen gehoor aan het verzoek om weg te gaan bij Press TV. Dat samen met de commotie die in de gemeentepolitiek inmiddels – weer – was ontstaan, was reden om de samenwerking met Ramadan te beëindigen.

‘Onhandig opereren’

Douwes vindt het ‘jammer’ dat Ramadan de keus heeft gemaakt voor de Iraanse zender. “Maar als je meewerkt aan een tv-zender die ook wordt gebruikt voor propagandadoeleinden, dan ga je te ver.” Maar wat Douwes het meest betreurt, is dat Ramadan ‘door eigen onhandig opereren’ zichzelf onmogelijk heeft gemaakt. En dat terwijl mensen als hij zo nodig zijn in het debat.

Het is nog niet bekend of voor de leerstoel Burgerschap & Identiteit een nieuwe wetenschapper gezocht gaat worden. Het besluit hierover zal samenhangen met de manier waarop de gemeente, die de leerstoel financierde, de functie van integratieadviseur gaat invullen.

Tariq Ramadan heeft op het Radio 1 journaal laten weten, dat hij het ontslag niet accepteert en ‘zal aanvechten. WG

Reactie Ramadan in actualiteitenprogramma NOVA

Link naar de minor

Link naar Islam & Life