De sociëteit van Sanctus Laurentius is voor drie maanden, tot 4 oktober, op slot gedaan door de gemeente. Wel mag de grootste studentenvereniging van Rotterdam open zijn tijdens de Eurekaweek.

Reden voor de sanctie was een opstootje tijdens een open feest op 3 april in de sociëteit. Twee bezoekers, allebei geen lid van Laurentius, raakten slaags. De 16-jarige betrokkene liep een gebroken neus op. Hij deed de volgende dag aangifte en verklaarde ook sterke drank te hebben gekregen tijdens het feest.

De politie neemt het Laurentius vooral kwalijk dat ze niet op de avond zelf het geweldsincident heeft gemeld. Preses Tim Kuijper van Laurentius geeft commentaar: “Daarvoor bestaat een meldplicht maar daarvan waren wij niet zo op de hoogte. Wij hebben hem verzorgd voor zijn bloedneus en op dat moment wilde de jongen zelf ook niet praten met de politie. De dader was al verdwenen. Verder hadden we die avond, zoals eigenlijk altijd, goed contact met de politie. We hadden ook van tevoren gemeld dat er een open feest aan de gang was.”

Kuijper: “Ik vind het een erg zware straf. Deze dingen gebeuren vaker in het uitgaansleven en ik kan me niet voorstellen dat de politie er dan altijd bij wordt gehaald. De jongen zegt ook sterke drank te hebben gehad bij ons. Wij letten daar wel op maar als hij het zo zegt tegen de politie, dan hebben wij geen poot om op te staan. Maar we gaan wel in beroep tegen het besluit.”

Een meevaller is dat Laurentius wel open mag zijn tijdens de Eurekaweek. Kuijper: “Dat hebben we gelukkig nog wel kunnen bedingen. Maar de weken erna zijn ook belangrijk om nieuwe leden te binden.”

Het zal Laurentius geen tweede keer gebeuren, zegt Kuijper gedecideerd. “De volgende keer melden we het meteen. Ook denken we erover om nog een extra beveiliger te laten rondlopen en een iets ander deurbeleid te gaan voeren. Personen onder 18 jaar mogen er dan alleen nog in tijdens en rondom de Eurekaweek.” DR