De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft EUR-rechtswetenschappers Henk van de Bunt en Wibren van der Burg geselecteerd om te participeren binnen het grote onderzoeksproject Conflict en Veiligheid.

De criminoloog Henk van de Bunt gaat onderzoek doen naar de inbedding van criminele netwerken in lokale etnische gemeenschappen. De NWO stelt hiervoor 500.000 euro ter beschikking. Hiermee kan Van de Bunt onder meer twee aio’s aantrekken.

Rechtsfilosoof Wibren van der Burg zal onderzoek doen op het breukvlak van politieke filosofie en het recht, ook in het licht van (islamitische) minderheden. Van der Burg krijgt 600.000 euro van de NWO. Daarnaast voegt de School of Law nog eens 100.000 euro eraan toe. Ook Van der Burg zal aio’s aanstellen.

De NWO honoreerde in totaal 11 van de 93 ingediende aanvragen. In totaal wordt een bedrag van 6 miljoen euro uitgedeeld aan de onderzoekers. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft zelfs drie onderzoekers die binnen dit project gaan werken. Begin 2010 houdt NWO nog een subsidieronde rond dit thema, voor kortlopend onderzoek. DR