Maar weinig afgestudeerden van Nederlandse universiteiten schoppen het tot CEO van een multinational. De Erasmus Universiteit levert nog de meeste leiders af, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Ecole des Mines, gevestigd in Parijs.

Nederlanders die aan de EUR studeerden en het bijzonder ver schopten in het bedrijfsleven zijn onder meer Jeroen van der Veer (Shell), Bert Heemskerk (Rabobank) en Hans Weijers (Akzo Nobel). Alledrie de multinationals waarvoor deze heren werken zijn minimaal voor de helft Nederlands.

Grootste multinationals

Het Franse instituut Ecole des Mines maakt dit jaar voor de derde keer de uitkomst van haar ranking bekend. Daarbij nemen ze de vijfhonderd grootste multinationals (de Fortune Global 2008) en bekijken wie daar leiding geven.

Duidelijke uitblinker bij deze ranking zijn de Verenigde Staten. Wel 150 van de 500 multinationals zijn daar gevestigd, wat een hoge score oplevert voor de Amerikaanse universitair opgeleiden die deze ondernemingen leiden. Op nummer twee staat Japan; op nummer drie Frankrijk. MM