Wat is Gesnapt?

In deze rubriek geven studenten of medewerkers van de Erasmus Universiteit kort hun mening. Elke week gaat Gesnapt over een actueel onderwerp, bijvoorbeeld op het gebied van van onderwijs, onderzoek of de stad Rotterdam. 

Tips voor Gesnapt? Mail ons!

Arthur van den Pol, schakelstudent Economics & Business

“Vanmiddag ga ik naar de tentameninzage van een vak dat ik op het nippertje niet heb gehaald. Verder ben ik elke dag in de universiteitsbibliotheek (UB) te vinden, want ik heb tussen de 2 en 4 hertentamens in juli. Ik studeer altijd in de UB, omdat ik me daar beter kan concentreren. Ik heb geen strak schema; meestal begin ik rond 11 uur en lees ik van tevoren nog een ontspannend boek zoals nu. De ene dag trek ik door tot ’s avonds en eet ik hier op de campus. Op andere dagen stop ik om drie uur om nog lekker van het zonnetje te genieten op een terras in de Oude Haven.

Wat betreft vakantie heb ik nog niets geboekt. Dat lijkt me niet prettig tussen de tentamens door. Eind juli hoop ik een leuke last-minute naar Barcelona, Madrid of Griekenland te vinden. Ik houd van ontspanning en cultuur, een luiervakantie is niet aan mij besteed. ”

Rogier van Toor, masterstudent Economie

“Werken bij Selexyz, mijn scriptie op poten zetten en twee hertentamens maken. Bij Selexyz is het momenteel rustig. De hele zomer door zijn er tentamens dus studenten kopen vooral pennen, schrijfblokken en rekenmachines. En docenten vragen soms naar boektitels waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik ga dan op zoek waar we dat boek kunnen bestellen.

Aan mijn scriptie ben ik net begonnen. Het gaat over adviseurs van de overheid; hoe onafhankelijk zijn zij en hoe geven zij advies? Ik gebruik daarvoor een wiskundig model.

Vakantie zit er niet in deze zomer, maar ik kijk al wel uit naar de Eurekaweek. Ik ben lid van studentenvereniging RSG en onze Eurekaweekcommissie heeft een leuk programma samengesteld. Ik ga lekker feesten en praatjes maken met de eerstejaars om ze over te halen lid te worden. Waarom wij de leukste vereniging zijn? Bij RSG heb je de meeste vrijheid, er is geen ontgroening en iedereen is gelijkwaardig.”

Pico de Lucchi, tweedejaars IBA

“De tijd spendeer ik hier ‘s zomers aan de universiteit voor de welbekende hertentamens. Niet alleen voor het halen van een voldoende, voor sommige tentamens wil ik een hoger cijfer halen. Om cum laude te slagen? Nee, althans, niet meer, ik moet daarvoor nog veel verbeteringen treffen. Ik sta nu een 7,5 gemiddeld, dus dan zou ik nog een hoop negens moeten halen. Natuurlijk wil ik net als iedereen aan het strand liggen, maar ik offer liever nu een maand vakantie op, dan dat ik later een heel jaar kwijtraak. Bovendien is het weer hier prima, niet zo heet als in Italië, waar ik vandaan kom. Daar moet je wel tussen twaalf en vier wel pauzeren door de hitte. Over een paar dagen, na m’n laatste tentamen, vertrek ik. Het is niet zo erg om hier te zijn, ik amuseer me prima! Mijn motto is: om goed te kunnen werken, moet je jezelf ook genoeg ontspanningsmomenten gunnen.” JR

Barnabé Lacroix, eerstejaars IBA

“Eigenlijk kom ik hier op de campus om twee redenen: een hertentamen en om te sporten. Niet dat ik de resit móet halen, maar ik wil m’n cijfer verbeteren. Sommige mensen halen zulke hoge punten, dat wil ik ook! Daarnaast werk ik ook nog in een callcenter bij het station -de meeste studenten zullen wel weten waar ik het dan over heb- het collegegeld voor volgend jaar bijelkaar sprokkelen door wat enquêtes telefonisch af te nemen. Kortom: allemaal voorbereidingen om zo goed mogelijk het nieuwe collegejaar in te gaan. Gelukkig ga ik wel op vakantie. Iedereen heeft dat tenslotte nodig, toch? Boedapest, Rome en Praag liggen nog in het verschiet!” JR

Het is 30°C, wat doe je hier nog?

Tijdens de zomermaanden heeft Gesnapt een nieuwe invulling. We stellen studenten of medewerkers op de campus de vraag: Het is 30° C, wat doe je hier nog? Elke week een ‘plakker’ aan het woord.

(kopie 1)

Maarten Rijnbeek, masterstudent rechten en derdejaars filosofie

“Ik werk achter de infobalie in het L-gebouw. Normaal 8 uur per week en in de vakantie een paar uur extra. Momenteel werk ik de Onderwijs- en Examenregeling bij voor rechten. Toevallig ben ik deze week op de campus, want de weken hiervoor was ik op vakantie in Oost-Europa en de twee weken hierna zit in Salamanca voor een cursus Spaans. De afgelopen periode heb ik al een beginnerscursus gevolgd bij het Erasmus Talencentrum. Mijn Duits en Frans waren weggezakt en dat vind ik ook geen leuke talen. Daarom koos ik voor een hele nieuwe taal.

Of ik al een aardig woordje Spaans spreek? Nou, dat valt tegen. In Oost-Europa trof ik een paar Spanjaarden, maar dat praten ging moeizaam. Toch hoop ik dat ik in Salamanca niet bij nul hoef te beginnen. En als er niet teveel Nederlanders zijn, leer je de taal ook sneller. Anders verval je snel in je eigen taal.”