Het College van Bestuur heeft deze maand het charter ‘Talent naar de Top’ getekend. Doel van deze verbintenis is om meer vrouwelijke hoogleraren en docenten op de Erasmus Universiteit (EUR) te verwelkomen.

Het charter is een initiatief van de stichting Talent naar de Top die meer vrouwen in topfuncties binnen het Nederlandse bestuursleven nastreeft. Grote bedrijven als Delta Lloyd en ING, en ook vrijwel alle Nederlandse universiteiten zijn al bij het verdrag aangesloten. Volgens Hugo van der Wilk, adjunct-directeur Human Resources, heeft de EUR lang de tijd nodig gehad voor deze beslissing om na te gaan of het tekenen van het charter een reële optie was voor de EUR. “Het is een goed streven om meer vrouwelijke hoogleraren te verwelkomen, maar dan moet dit wel haalbaar zijn. Onze kennisgebieden zoals economie worden nou eenmaal veelal door mannen gedomineerd”, aldus Van der Wilk.

Premie

Maar na lang wikken en wegen is nu besloten om toch de stap te wagen. Belangrijk hierbij, is volgens Van der Wilk, dat het charter goed aansluit op het EQUAL-project wat de EUR in 2007 startte. Waarin onder meer is afgesproken dat iedere faculteit voor 2010 een vrouwelijke hoogleraar aanstelt, waarvoor ze een premie ontvangen. De universiteit moet ieder jaar aan de stichting Talent naar de Top rapporteren hoeveel vrouwelijke hoogleraren en docenten er zijn bijgekomen. Hiermee komt de universiteit in de competitielijst van de stichting met andere bedrijven en instanties: de organisatie die de meeste vrouwen benoemt, stijgt in deze hitparade. JL