Remco Prins, postdoctoraal onderzoeker bij de sectie marketing van de capaciteitsgroep Bedrijfseconomie, heeft de PIM Marketingwetenschapsprijs 2009 gewonnen met zijn onderzoek naar de adoptie van mobiele diensten. PIM is het Platform Innovatie in Marketing.

De jury vond het proefschrift van Prins ‘van wetenschappelijk hoog niveau en voor de marketingpraktijk zeer relevant en praktisch toepasbaar’. De juryleden, marketeers, wetenschappers en vakjournalisten, waren erg te spreken over de kwaliteit van zijn onderzoek. Vooral omdat Prins gebruik heeft gemaakt van veel consumentendata uit een groot aantal landen. Daarnaast heeft hij moderne modelleringstechnieken toegepast. Bovendien vindt de jury het een mooi voorbeeld van hoe marketeers in een onderneming samenwerken met een marketingwetenschapper.

Marketing-georiënteerd

Het proefschrift van Remco Prins (‘Modeling Consumer Adoption and usage of value added mobile service’) is verkozen uit 17 marketing-georiënteerde proefschriften uit het jaar 2008  waarbij onderzoek aan een Nederlandse universiteit heeft plaatsgevonden. Twee andere kandidaten visten achter het net. Joseph Arts van de Vrije Universiteit deed onderzoek naar adoptie en verspreiding van nieuwe producten van Jospeh Arts. Jia Liu van de Tilburgse universiteit onderzocht onbewuste effecten bij merken. De proefschriften werden beoordeeld op wetenschappelijk niveau (30%), toegevoegde waarde voor het marketing vakgebied (30%), praktische toepasbaarheid (30%) en tenslotte op opbouw, structuur en toegankelijkheid (10%).

Remco Prins is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de vakgroep marketing aan de Erasmus School of Economics. Zijn belangrijkste onderzoeksgebieden zijn de adoptie van nieuwe diensten en customer management.In mei 2008 promoveerde hij op zijn onderzoek naar adoptie en gebruik van nieuwe mobiele diensten voor consumenten. Een deel van dit onderzoek is gepubliceerd in het internationaal vooraanstaande Journal of Marketing. MM

Meer informatie: www.pimonline.nl