Irak wil een postdoctorale opleiding dagbladjournalistiek (PDOJ) starten naar het voorbeeld van de EUR. De universiteit van Erbil heeft daarbij de hulp ingeschakeld van Hans Maas, docent van de opleiding.

Voor een verkenning van het land vertrekt Maas op 3 juli voor tien dagen naar Erbil, een stad in het noorden van Irak. Hij is benieuwd hoe Irak er na de dictatuur voor staat en van welke kwaliteit de media zijn. Volgens hem kan een goed functionerende democratie alleen bestaan dankzij gedegen journalistiek. “Dat vinden de VS blijkbaar ook, want zij stellen een grote pot met geld beschikbaar voor de start van een PDOJ”, vertelt Maas.

Goede reputatie

Het contact tussen de Iraakse universiteit en de Erasmus Universiteit kwam tot stand via Trouw-correspondent Judith Neurink. Zij kent de goede reputatie van de Rotterdamse PDOJ en informeerde de universiteit van Erbil hierover. Die zag wel brood in zo’n korte, praktische postdoctorale opleiding, omdat afgestudeerden al gespecialiseerd zijn in een richting en daarom meteen aan de slag kunnen.

 

Maas zal onder andere tips geven bij het inrichten van de Iraakse PDOJ, de cursusleider instrueren en de docenten klaarstomen. De universiteit van Erbil hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden, vindt hij. LS