Het was er weer voor: het ‘huwelijk’ tussen de EUR en het Institute of Social Studies (ISS) dat dinsdagmiddag 30 juni op de campus werd voltrokken. Na een verloving van een jaar is het Haagse ISS vanaf 1 juli formeel onderdeel van de universiteit.

Op master- en PhD-niveau leidt ISS studenten uit voornamelijk ontwikkelingslanden op. Haar onderwijs en onderzoekactiviteiten begeven zich op het gebied van verdeling en rechtvaardigheid in een globaliserende wereld. Het was Jan Tinbergen (een van de grote namen van de EUR) die begin jaren ’50 aan de basis stond van het ISS. Het universitair instituut blijft gezeteld in Den Haag, maar alle medewerkers komen formeel in dienst bij de Erasmus Universiteit.

Delegatie ISS’ers

Dinsdagmiddag bezocht een delegatie van ruim honderd ISS’ers campus Woudestein en kreeg daar onder meer een muziekstuk te horen dat speciaal voor het ‘bruidspaar’ was geschreven. Erasmus-carillonspeler Mathieu Polak componeerde op basis van het aloude Io Vivat en componenten uit de wereldmuziek het stuk ‘Bells change the world’.

Goede aanvulling

“De samenwerking biedt op strategisch en academisch niveau voor beide partijen veel perspectieven. Zij vullen elkaar prachtig aan”, aldus rector magnificus Steven Lamberts bij de overdracht. “Samen met EUR-faculteiten zal ISS meer innovatief multidisciplinair onderzoek verrichten.”

ISS-rector Louk de la Rive Box hield een geroerde speech waarin hij de hoop uitsprak dat het ISS de Erasmus Universiteit meer ‘thuis inde wereld’ zou helpen te zijn, daarmee verwijzend naar het missie statement van de EUR voor 2013.

En om de huwelijksvoltrekking tussen de twee academische instellingen te vervolmaken, kwam er een volmondig ‘ja’ over de lippen van de Haagse ‘bruid’. WG