Zo’n 150 studenten demonstreerden gisteren in Den Haag tegen de ‘bezuinigingen’ van minister Plasterk. “Hé hé, ho ho, onderwijs verneuk je zo”.

De studenten van het Comité ROUW (Redt Ons Universitair onderWijs) protesteerden tegen de zogenoemde ‘Plasterkkorting’. De minister haalde onlangs 100 miljoen euro uit het budget van de universiteiten om het te laten verdelen door wetenschapssponsor NWO. Plasterk ziet het als een stimulans voor beter onderzoek, maar volgens de studenten is het een verborgen bezuiniging – op onderwijs.

“De Plasterkkorting pakt slecht uit voor het onderwijs”, zegt de Nijmeegse natuurkundestudent Frank Hemmes van het Comité ROUW. “Aan mijn eigen faculteit merk ik het ook. De universiteit bezuinigt op studentassistenten en neemt minder vast personeel aan. De tijdelijke onderzoekers die aan NWO-projecten werken, zijn vaak minder met onderwijs bezig.”

Daar is het geld ook niet voor bedoeld, zegt Plasterk nadat hij de petitie van ROUW in ontvangst heeft genomen. “Die 100 miljoen komt uiteindelijk op dezelfde plaats terecht: het gaat af van het onderzoek en vloeit daar ook naar terug.” En het kabinet investeert juist méér in onderwijs: “we besteden ieder jaar 350 miljoen euro extra.”

Dat is nog steeds te weinig, vinden de studenten. Ze eisen ‘een kapitaalinjectie’, anders staan ze er in september weer. “En dan niet met een bescheiden demonstratie als deze. Er zijn veel meer ontevreden studenten. Maar die leren nu voor hun tentamens.” HOP