Moeders met de veelvoorkomende reumavorm reumatoïde artritis krijgen vaak lichtere baby’s dan gezonde vrouwen. Het geboortegewicht is lager naarmate de moeders tijdens de zwangerschap meer last hebben van de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek waarop Yaël de Man van het Erasmus MC woensdag 1 juli promoveert. De promovenda pleit voor een betere begeleiding van zwangere reumapatiënten.

Hoe heviger de actieve reuma is tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans is op een lager geboortegewicht. Toch valt dat gewicht nog wel binnen de normale grenzen. De Man: ‘De mate waarin het geboortegewicht verlaagt is te vergelijken met de daling in gewicht door roken tijdens de zwangerschap. Wat dat betekent voor de kinderen op lange termijn is onbekend. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig.’

Ook vrouwen die vanwege reuma prednison gebruiken krijgen lichtere kinderen. Dat komt doordat het medicijn de zwangerschap verkort. Bijna één op de honderd Nederlanders heeft reumatoïde artritis, vaak al op jonge leeftijd. Patiënten hebben last van chronische gewrichtsontstekingen in met name handen en voeten.

Betere begeleiding nodig

De promovenda pleit voor betere begeleiding van zwangere reumapatiënten. Nu hebben zij tijdens de zwangerschap juist minder contact met hun arts, omdat de ziekte gaat liggen. Pas na de bevalling, als de patiënten weer klachten krijgen, wordt de arts betrokken bij de reumatische klachten. De ziekte hindert één op de drie moeders bij het uitvoeren van de zorgtaken zoals tillen, wassen en aankleden. Ook daarom is het belangrijk dat de arts actief begeleidt. ‘Artsen kunnen de problemen verzachten door moeders meer informatie te geven over hoe ze hun gewrichten het minst belasten’, aldus De Man.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gebaseerd op gegevens uit de zogenoemde PARA-studie waaraan 350 vrouwen met reuma uit het hele land hebben meegewerkt. De meeste vrouwen zijn thuis gevolgd door het onderzoeksteam van het Erasmus MC vanaf het moment dat zij een kinderwens hadden tot een half jaar na de bevalling. Wereldwijd zijn er nooit eerder zoveel vrouwen met reuma onderzocht voor, tijdens en na de zwangerschap. MM