Van alle Europese instellingen wordt het beste klinische onderzoek in het Rotterdamse medisch centrum uitgevoerd. Dit blijkt uit de ranglijst van het toonaangevende Britse tijdschrift Times Higher Education, dat wetenschappelijk onderwijs en onderzoek monitort. Wereldwijd vergeleken, belandt Erasmus MC op de twintigste plaats, waar het gaat om onderzoek waarbij patiënten direct betrokken zijn.

“Elke neus van elke decaan krult, als hij op die eerste Europese plaatst staat in dit tijdschrift”, zei decaan Huib Pols vanmorgen op Radio 1. Dat Rotterdam nog vóór Cambridge en Oxford staat, is opmerkelijk. Voor het maken van de ranglijst baseert het Britse tijdschrift zich op de publicaties en de frequentie waarmee onderzoekers door collega’s worden geciteerd. De meting is gehouden tussen begin 1998 en december 2008.

Hoewel decaan Pols trots is op deze prestatie, wijst hij er ook op dat meerdere Nederlandse medisch centra goed voor de dag komen. In de TOP 20 staan vijf Nederlandse centra: de Universiteit van Amsterdam op de zevende plaats; Leiden op de tiende plaats; Utrecht op de veertiende plaats; en Maastricht op de achttiende plaats. “Kortom: het is ook de breedte waarop we trots zijn”, meldde Pols op de radio.

Met deze scores op het gebied van klinisch onderzoek heeft het Erasmus MC een deel van de ambities waargemaakt. In 2013 wil de organisatie op nog veel meer terreinen behoren tot de top 20 van medische onderzoeksinstituten in de wereld. Dat streven is vastgelegd in het beleidsplan voor de komende jaren. MM

Foto: Michelle Muus