‘De vispopulatie daalt in schrikbarend tempo.’ Dat was de eenduidige boodschap van ‘World Ocean Day’. Op 8 juni werd wereldwijd het bestaan van de prachtige oceanen gevierd. In Nederland gebeurde dat op de Erasmus Universiteit.

De oceanen zijn ‘op’ en leeg, maar de visvangst beperken is tegen het zere been van de visserij en van visliefhebbers. Ongelooflijk, vindt Captain Paul Watson, de oprichter van ‘Sea Shepherd Conservations Society. Hij pleit zelfs voor volledige afschaffing van de visserij. Hij heeft alleen oog voor de dieren in de oceanen, en wat mensen willen laat hem volledig koud. “Er is simpelweg niet genoeg vis voor iedereen, dus stop de vangst.” Het probleem is volgens hem dat verstand en handelen niet overeenkomen. “Mensen zijn zich wel bewust van overbevissing, maar blijven toch stug vis eten”, concludeert hij.

Sushi

De middag en avond werden gevuld met een lezing en met de documentaire ‘The End of the Line’. In deze film werd de overbevissing met schokkende beelden en cijfers uiteengezet. De makers zoomden onder andere in op de vangst van blauwvintonijn. Met boten worden de vissen ingesloten in netten en met grote haken worden ze gedood. De populariteit van de blauwvintonijn, die onder andere wordt gegeten als sushi, heeft de wereldwijde populatie flink verkleind. Alleen door de vis met rust te laten, kan die populatie weer groeien, aldus de voice-over.

Indrukwekkend

Beide onderdelen trokken veel studenten. Robin Zwiers, tweedejaars student bedrijfseconomie van de EUR en Boreas Hesselink, vierdejaars maritieme techniek aan de TU Delft, zijn aan het denken gezet door de film. “Je wordt met je neus op feiten gedrukt waar je eerder nooit bij stil stond”, geeft Hesselink toe. Zwiers eet veel vis, maar let nooit op de herkomst van de vis. “In het vervolg zal ik letten op het viskeurmerk en ik ga eens kijken naar de viswijzer”, zegt hij.

Walvis bij de ingang van World Ocean Day

Cradle-to-cradle

Tijdens de lezing waren alle sprekers het er unaniem over eens dat er nu iets moet gebeuren om de oceanen veilig te stellen en daarmee ook het wereldwijde ecosysteem te redden. Fabien Cousteau (onderzoeker van het onderwaterleven), David Doubilet (onderwaterfotograaf voor National Geographic), en Paul Watson staafden dit met eigen ervaringen en voorbeelden. Prof. Michael Braungart deed tenslotte zijn Cradle-to-Cradle (van wieg tot wieg) concept uit de doeken over hoe alle afval hergebruikt wordt. LS

Eet jij ‘foute’ vis? Bekijk de viswijzer.