Bevlogen werknemers willen uitgedaagd worden op het werk. Ze functioneren het best wanneer de organisatie genoeg ‘hulpbronnen’ daarvoor ter beschikking heeft, zegt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de EUR.

Arnold Bakker, die al tien jaar onderzoek doet naar werk en bevlogenheid van werknemers, houdt aanstaande vrijdag 5 juni zijn inaugurele rede. Hij zal stellen dat voldoende hulpbronnen essentieel zijn voor bevlogen werknemers.

Hulpbronnen in organisaties helpen mensen ontwikkelen. Het kan gaan om goede collega’s, afwisseling van vaardigheden, voldoende waardering en studiemogelijkheden. Wanneer die voorwaarden aanwezig zijn, hebben de meeste werknemers geen probleem met een hoge werkdruk.

Het mes snijdt natuurlijk wel aan twee kanten. Het zijn juist de bevlogen medewerkers die meedenken en zo hulpbronnen zijn voor anderen. Bakkers redevoering is 5 juni om 16.00 uur in de Aula van Woudestein. DR