De Groninger Corijn heeft de finale van Nootuitgang gewonnen. Zaterdagavond werd de student gekroond tot beste singer/songwriter. Hij mag op tournee langs de universitaire culturele centra en een studio-opname maken van zijn winnende lied.

Als één van de weinigen trad Corijn solo op. Gitaar spelend, het gezicht strak naar de vloer gericht, zette hij met zijn lied ‘In the Meadow’ een ingetogen, bijna intiem, miniconcertje neer. Pas toen het nummer afgelopen was, legde hij contact met het publiek door langzaam van zijn instrument op te kijken. Met zijn Kurt Cobain-achtige stijl wist de Groningse student communicatie- en informatiewetenschappen de jury het meest te imponeren. “Als ik een meisje van zestien was, dan wist ik het wel”, complimenteerde juryvoorzitter Joep Pelt hem.

Secret Satellite uit Eindhoven

‘Absoluut genoten’

Corijn is niet de enige winnaar van de avond: behalve de juryprijs werd er een publieksprijs uitgereikt. De meeste stemmen gingen naar de aftrapact ‘Eugene and the Moose’. Volgens het publiek werd hun niveau zelfs niet meer geëvenaard. Het Utrechtse duo wist de bezoekers te bekoren met het Radiohead-achtige nummer ‘The Back Out Part’. “Ik heb me geen seconde verveeld”; “wat een mooie samenzang”; “absuluut genoten”, waren enkele commentaren van de jury na het optreden.

Geen prolongatie voor Rotterdam

Het finalecircus was dit jaar in de havenstad neergestreken, omdat vorig jaar de EUR-studenten Randy & Wesley de hoofdprijs in de wacht hadden weten te slepen. Een Rotterdamse prolongatie zat er dit jaar niet in: finaliste Maartje Fennis greep naast de prijzen. De strijd wordt dus volgend jaar gestreden in het hoge noorden. JR

Op het Youtube-kanaal van Erasmus Cultuur zijn de optredens binnenkort terug te kijken.