Het Erasmus Medisch Centrum wil met de Velthuis Kliniek de ingrediënten in cosmetica onderzoeken. Tot nu toe is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat de zogenaamd werkzame stoffen in cosmetica echt effect hebben.

Het nog niet zeker of het onderzoek er komt. “We zitten nu in de brainstormsessie en zoeken nog naar financiering. Op z’n vroegst zal het onderzoek eind dit jaar van start gaan”, meldt dokter Bing Thio van de afdeling dermatologie in het Erasmus MC.

Als het onderzoek doorgaat, zal het zich vooral richten op producten tegen huidveroudering, omdat dat een groot maatschappelijk belang heeft. Doordat mensen steeds ouder worden, smeren vrouwen al op jonge leeftijd met allerlei crèmes om hun huid zo glad mogelijk te houden, licht Thio toe.

Huidmodellen

De onderzoeksmethode zal tweeledig zijn. Aan de ene kant worden de ingrediënten uit de cosmetica in het laboratorium onderzocht. Kunnen de stoffen rimpels echt verminderen en de huid steviger maken? En zo ja, hoe werken die stoffen precies? Het testen gebeurt op artificiële huidmodellen die sterk lijken op normale huid. Dit blijkt een goed alternatief voor het gebruik van proefdieren.

Aan de andere kant vullen gebruikers van de betreffende producten een tevredenheidenquête in. De gegevens uit het laboratorium kunnen vervolgens worden vergeleken met de resultaten van de vragenlijst. Als werking en ervaring overeenkomen, doet het product wat het belooft.

Medische crèmes

Cosmeticafabrikanten doen geen wetenschappelijk onderzoek voordat zij hun producten op de markt brengen, omdat dat miljoenen euro’s kost. Zij testen alleen of hun producten veilig zijn en geen allergische reacties veroorzaken. Medische crèmes moeten wel uitvoerig onderzocht worden, omdat hier hoge eisen aan gesteld worden.

Cosmetica en Erasmus MC

Samenwerken met een privékliniek, dat past toch niet bij een academisch ziekenhuis? Thio snapt deze verbazing, maar legt uit dat er chirurgen en artsen opgeleid moeten worden voor zo’n kliniek. En dat gebeurt in het Erasmus MC. “Als we onderwijs geven over cosmetica moeten we ook onderzoek doen naar producten en de ingrediënten”, legt Thio uit. LS