Sprechen Sie Deutsch?

Te weinig Nederlanders beheersen de Duitse taal, blijkt uit onderzoek. En dat is lastig als je zakendoet met een belangrijke handelspartner als Duitsland. Daarom vraagt Erasmus Magazine aan studenten hoe belangrijk zij de Duitse taal achten. Zijn zij deze zelf wel vaardig?

Dennis Koolmus (22), tweedejaars economie

“Ja, ik vind het heel jammer dat Nederlanders slecht Duits spreken. Op handelsgebied is Nederland toch de poort naar Duitsland. Dan is het belangrijk en makkelijk om de mensen aan te spreken in hun moedertaal. Het is een vorm van respect. Ik spreek zelf ook ‘ein bisschen’ Duits. Maar als ik handel zou drijven met Duitsland, zou ik zeker een cursus Duits volgen. Het ligt aan het onderwijs dat ik minder goed Duits spreek. Alleen op de middelbare school heb ik Duits gevolgd en daar leerde ik slechts rijtjes uit mijn hoofd. Eén mondeling! Daar moet je het dan van hebben.”

Loes Wolthuis (23), masterstudent bij RSM

“Nee, ik spreek geen Duits. Ik vind dat minder belangrijk dan Engels, Frans of Spaans. Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland en ik ben het er ook zeer mee eens dat Engels niet enige taal mag zijn als je handel voert met Duitsland. Maar zelf zou ik niet zo snel Duits leren, daar ligt mijn interesse niet. Met Frans bereik je naar mijn idee meer. In de Europese Unie wordt er Frans gesproken, daarnaast is het een wereldtaal.”

Wiebke Förstman (23), vierdejaars bedrijfskunde en Duitse

“Ik beaam dat niet veel Nederlanders Duits spreken, maar Duitsers leren ook geen Nederlands. En jij dan? Ja, ik spreek wel een beetje Nederlands. Het is natuurlijk wel de makkelijkste manier om handel te drijven en te communiceren als je Nederlands of Duits spreekt. Je moet de basis kennen, vind ik. Maar wat mij betreft, en dat merk ik op deze universiteit, is Engels als enige vreemde taal goed genoeg.

Trouwens, Duitsers spreken tegenwoordig ook beter Engels. Je hoeft niet van elkaar te verwachten dat zij jouw taal spreken, de gesprekken lopen toch in het Engels. Maar dat geldt niet voor ondernemingen die zich vestigen in Nederland of Duitsland. Dan wordt er wel van je verwacht dat je de moedertaal spreekt.”