Duizenden kilo’s dode vis – de bijvangst – wordt overboord gegooid terwijl zeedieren met uitsterven worden bedreigd. De visserij put de zee uit. Moeten we daarom drastisch minder vis eten?

Ja, vindt Dos Winkel, een onderwaterfotograaf die zich fanatiek inzet voor het behoud van de zee. Winkel haalt in het debat ‘Wat is er mis met vis?’ van Studium Generale fel uit naar de wereldwijde overbevissing en onderbouwt zijn mening met legio cijfers. Hij spreekt er schande van dat vis uit zee wordt gebruikt als voer voor kweekvis. “Een voorbeeld: voor het kweken van één kilogram tonijn is 150 kilo voer nodig”, bromt hij.

Dode vissen overboord

Bijvangst is een ander groot probleem. Volgens Winkel is 40 procent van wat vissers in hun netten krijgen bijvangst. Dode vissen en andere zeedieren worden zonder pardon overboord gegooid. Als vissers de bijvangst zouden aanlanden (het meenemen aan wal) overschrijden ze hun quotum en krijgen een boete. Marloes Kraan, beleidsmedewerker bij het Productschap Vis begrijpt het onbegrip over deze regel. “Het zou mooi zijn als vissers ook de bijvangst zouden kunnen verkopen, maar er blijkt minder vraag naar bepaalde soorten vis. Bovendien overschrijden ze dan de regels.”

Wat doen vissers

En wat doen de vissers zelf tegen uitputting van de zee? Volgens Kraan zijn vissers best bereid mee te werken aan verantwoorde visvangst, zolang aangetoond kan worden dat de maatregelen effect hebben. Als bijvoorbeeld de populatie schollen toeneemt in de Noordzee als er in een bepaald gebied niet of minder gevist wordt, dan vermijden vissers deze plek. Ook gebruiken zij nieuwe vangsttechnieken om de bijvangst te beperken.

Vis ongezond

Tot slot de vraag hoe gezond is het eten van vis? Volgens Kraan wegen de gezonde visvetzuren op tegen de minimale hoeveelheden giftige stoffen in vis. Winkel vraagt zich echter af waar in hemelsnaam het advies van twee keer per week vis eten vandaan komt. “De eiwitten in vis hebben alleen een toegevoegde waarde in gebieden waar mensen weinig te eten hebben. De westerse wereld heeft genoeg alternatieven voor vis en kan daarom toe met een lage visconsumptie”, aldus de onderwaterfotograaf. LS