Erasmus MC-virologen Ab Osterhaus en Ron Fouchier moeten aan de bak met de – vooralsnog vooral in de media gesuggereerde – dreiging van een Mexicaanse grieppandemie.

“We hebben medicijnen op de plank liggen”, stelt Ron Fouchier ons gerust in De Wereld Draait Door. Maar wacht eens even: dat zijn louter virusremmers, leren we later van Ab Osterhaus in Pauw en Witteman.

Een voorbehoedend vaccin is er nog niet. Osterhaus: “Het duurt drie tot vier maanden om dat te ontwikkelen. De overheid moet onderhandelen met de industrie. We moeten het vaccin zo snel mogelijk bestellen.”

Zo was de tv-avond van 28 april gevuld met Rotterdamse knowhow. Fouchier in DWDD: “Dit is het moment dat je aan de bak moet.” Al die media-aandacht is wel goed volgens Fouchier, die door Matthijs van Nieuwkerk werd gekroond tot te ‘tovenaarsleerling’ van Ab Osterhaus. “Het zorgt ervoor dat iedereen alert is.” Een nadeeltje. “We kunnen ons werk niet goed doen als we de hele dag in studio’s zitten.” DR

Bekijk de uitzending van de De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman