Pasen?!

Er zijn steeds minder mensen die nog naar de kerk gaan. Zelfs bij speciale gelegenheden als Kerst en Pasen zijn de opkomstcijfers niet meer zoals ze zijn geweest. Veel Nederlanders zien deze dagen als een extra lang weekend, zonder überhaupt nog te weten waar Pasen om draait. Is dat ook aan de EUR het geval?

Abbass Zaidi (24), IBA master

“Ik weet niet precies wat Pasen inhoudt, volgens mij betekent het voor de christenen het einde van de vastenperiode, zoals het Suikerfeest aan het einde van de Ramadan. Zelf ben ik een moslim en heb ik het alleen van school, televisie en mijn vrienden meegekregen. Meer dan veel chocolade paaseieren eten is het niet voor me. Het feest betekent dus niet zo veel voor me, maar het mag wat mij betreft wel een vrije dag blijven. Nederland is een land met een christelijke grondslag en die traditie moet je in stand houden. Als je het inruilt voor het Suikerfeest, moet je eigenlijk ook de Boeddhistische en andere geloven tegemoet komen met feestdagen, dus laat het maar zo. De vrije dagen rondom Pasen geven me mooi tijd om aan mijn scriptie werken!”

Medhamie Sium, electricien voor de EUR

“Op Goede Vrijdag is Jezus Christus gestorven aan het kruis en op zondag is hij herrezen. Dat is de gebeurtenis, maar voor mij is de diepere betekenis ‘een tweede kans krijgen in het leven’. Van thuis uit heb ik het al meegekregen. Op vrijdag gingen we naar de kerk, op zaterdag vastten we nog en op zondag was er feest. In Eritrea, waar ik opgegroeid ben, kregen we dan nieuwe kleren. Dat was heel mooi! Pasen vier ik nog steeds, alleen volgens de oxthodoxe traditie, een week later. Mijn twee kleintjes krijgen dan geen klederen meer, die hebben alles al. We gaan wel naar de kerk, Pasen vier ik altijd. Het is een belangrijk feest voor de christenen. Daarom moet het ook zeker een vrije dag blijven in Nederland.”

Steven Seeram (26), master CEMS

“Pasen is een feestelijk moment, niet ‘zomaar’ een vrije dag. Het is de wederopstanding van Jezus volgens mij, van thuis uit heb ik dat meegekregen. Ik heb een soortgelijk geloof als de pinkstergemeente. Pasen is dan ook belangrijk en moet zeker een feestdag blijven in Nederland. Aankomende zondag ga ik lekker consumeren: bij de familie een groot, uitgebreid paasontbijt eten.“