Jonge wetenschappers moeten na hun promotie meer vrijheid krijgen. Volgens de Europese universiteiten is dat goed voor de kwaliteit en de aantrekkingskracht van de wetenschap.

Dat staat in de ‘Verklaring van Praag’ die de vereniging van Europese universiteiten EUA afgelopen week heeft uitgebracht. Hoe de nieuwe vrijheid van postdocs eruit zal zien, is nog niet bekend, want de verklaring moet nog uitgewerkt worden.

De leden hebben nog negen andere ‘succesfactoren’ opgesomd die aandacht vereisen. Zo willen ze ‘transparantere procedures’ voor de werving van wetenschappers en hun bevordering naar hogere rangen als universitair docent of professor. Ook dient het hoger onderwijs toegankelijker en flexibeler worden.

Verder moeten universiteiten minder op elkaar gaan lijken en hun eigen onderzoeksspecialisaties ontwikkelen. Bovendien roepen ze zichzelf op hun boekhouding inzichtelijker te maken, zodat ze beter kunnen bepalen waar hun geld naartoe gaat en hun financiële positie kunnen waarborgen.

Het lijstje gaat eind april naar de 46 betrokken onderwijsministers, die dan in Leuven met elkaar vergaderen over de Europese harmonisatie van het hoger onderwijs (het Bologna-proces). De universiteiten zeggen erbij dat ze de recessie een stuk effectiever kunnen helpen bestrijden als de regeringen extra investeren.