Honderdste campagne SIRE, bekend bij studenten?

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) is een campagne gestart om mensen bewust te maken van onbewust asociaal gedrag. De honderdste campagne van de stichting bestaat uit een zelftest op de website, zes commercials, drie printuitingen en drie radiocommercials. Bereikt de campagne de burger? We liepen de EUR-campus op om dit uit te zoeken.

Adriënne van den Bergh (18), eerstejaars psychologie

“De campagne van SIRE is me niet bekend maar ik vind het wel een goed initiatief dat er iets gedaan wordt aan het onbewuste asociale gedrag van mensen. Soms stoor ik me aan dergelijk gedrag; het is irritant als mensen zomaar rommel op straat gooien of niet opstaan voor oude mensen in het openbaar vervoer. Je kan niet zomaar allerlei dingen gaan doen waarbij je geen rekening houdt met andere mensen. Vaak zijn mensen minder kritisch naar zichzelf dan naar andere mensen, daardoor storen ze zich wél aan het gedrag van anderen, maar doen ze er zelf niets aan.”

Jasper van Loonen (23), student strategic management

“Het is goed dat er een campagne is gestart is tegen onbewust asociaal gedrag, maar ik heb er nog niets van gezien. Ik erger me vaak aan mensen die zomaar voordringen in de supermarkt. Voorbeelden uit het verkeer zijn er natuurlijk in overvloede. Volgens mij komt het door een gebrek aan zelfreflectie bij mensen. Alleen bekenden spreek ik erop aan of het moet dusdanig  erg zijn, dat het mij direct beïnvloedt. Dan móet ik er wel iets van zeggen. Het is tenslotte ten nadele van de mensen eromheen.”

Maya Goedan (31), vierdejaars student bedrijfseconomie

“De campagne is bij mij onbekend, maar over het algemeen vind ik de SIRE-reclames sowieso erg goed. Het bewustmaken van sociale problemen vind ik een prima zaak. Ik kan me echt storen aan asociaal gedrag. Het eerste wat in m’n gedachten komt is het gooien van afval op straat. Ook spugen op straat vind ik ook een voorbeeld van asociaal gedrag. Het is vaak zo dat mensen het niet wíllen zien. Dergelijk gedrag is gunstig voor de aso zelf en ongunstig voor de omgeving. Maar er iets van zeggen? Dat doe ik nooit. Tegenwoordig wekt dat snel agressieve reacties op. Zelf zet ik ook wel eens mijn tas op een stoel, maar als het druk is dan pak ik ‘m zeker weg als iemand wil zitten.” JR

Wat is Gesnapt?

In deze rubriek geven studenten of medewerkers van de Erasmus Universiteit kort hun mening. Elke week gaat Gesnapt over een actueel onderwerp, bijvoorbeeld op het gebied van van onderwijs, onderzoek of de stad Rotterdam. 

Tips voor Gesnapt? Mail ons!