Bert van der Knaap, de Waddinxveense hoogleraar economische geografie, hield vrijdag 27 maart zijn afscheidcollege aan de Erasmus Universiteit. Hij werd gelauwerd, met een benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, hij kreeg de Ad Fontes-penning van de Erasmus Universiteit’ en de Plancius medaille van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap.

Sinds 1970 is Van der Knaap verbonden aan de Erasmus Universiteit. In 1984 werd hij aangesteld als hoogleraar Economische Geografie. Daarnaast zetelde hij in de Universiteitsraad (1982-1984) en in vele andere maatschappelijke en wetenschappelijke commissies. Hij ‘vertaalde wetenschappelijke kennis naar maatschappelijke toepassing’, de reden waarom hij de Koninklijke onderscheiding ontving uit handen van burgemeester Roijers van Waddinxveen.

Trots

Van der Knaap zegt het meest trots te zijn op zijn introductie van de ‘netwerkanalyse’ binnen de economie. “Daar is nu weer een onderzoeksgroep in Rotterdam mee aan de slag. Een paar jaar nadat ik er mee begon zagen anderen ook steeds meer het belang in van netwerkanalyse.

Almere

Neem een stad als Almere. Wanneer je die economisch wil laten groeien, hoe doe je dat? Dan moet je ook naar de plek van Almere kijken in het netwerk van andere Nederlandse, Europese en internationale steden. Wat hebben de steden in de buurt al aan economische bedrijvigheid? Je vist allemaal in dezelfde vijver maar niet iedereen kan dezelfde vissen vangen. Dan moet je keuzes maken: ga je voor de grote of de kleine vissen. Netwerkanalyse kan dat analyseren en meetbaar maken.”

Bij zijn afscheidcollege liet hij zien hoe de industrie van de micro-elektronica ervoor zorgt dat de economie van verschillende landen in Azië met elkaar integreert en versterkt wordt.

Gaat hij de universiteit missen? “Ik ben voorlopig nog niet weg. De universiteit was een goede werkgever en de wetenschap is ook altijd mijn hobby geweest.” DR