Een lening is voor studie, niet voor een luxeleven

Studenten moeten oppassen met lenen, waarschuwde onderwijsminister Plasterk. Studentenvakbond LSVb zegt echter dat de huidige student in luxe is opgegroeid en niet weet hoe te beknibbelen, dus moeten ze wel lenen. Bijstandstrekkers hebben immers ook een flatscreen-tv, waarom de student dan niet?

Een lening is om te kunnen studeren, niet voor een luxeleven

Leonora de Boo, student geneeskunde

“De overheid gaat er vanuit dat er drie partijen meebetalen aan de kosten van studeren: de overheid, de ouders en de student. De student moet zelf kijken of hij dat doet door te werken of door te lenen.

Wat zijn eigenlijk de kosten van studeren? Niet alleen het collegegeld, de boeken, de huur en het eten. Bij het studentenleven hoort zeker ook sporten, gezelligheid, het bezoeken van een museum of bijvoorbeeld de Kunsthal. Nieuwe dingen proberen en ontdekken, jezelf verbreden.

Persoonlijke ontwikkeling dus.

Door met vrienden af te spreken en sociale contacten te onderhouden zit je lekker in je vel. Hierdoor raak je niet in isolement en ga je ook makkelijker door je studie heen. Ook heb je later een goed netwerk van vrienden op wie je terug kunt vallen, wat weer resulteert in minder depressies of burn-outs op de werkvloer.

Met een redelijk bedrag samengesteld uit de drie spaarvarkens kun je goed overleven. Maar wil je niet steeds op je centen moeten letten en etentjes moeten afzeggen omdat je krap bij kas zit, dan heb je echt wel meer nodig. Fijn dat we van de IB-groep kunnen lenen, maar laat ons zelf wel bepalen wat we ermee doen. Het is goed dat de overheid wijst op de gevolgen ervan, maar laat ons zelf de afweging maken wat we ermee doen. De vorming van een student mag ook wat kosten.”

(kopie 1)

Karen Maas, promovenda Erasmus School of Economics

“Studenten lenen niet alleen steeds meer bij, ze denken er ook luchtiger over dan vroeger. Spaarden wij vroeger nog gewoon voor een televisie, tegenwoordig koop je die op krediet of betaal je met geleend geld. Het lenen van geld om gewoon lekker te kunnen leven past volledig in onze overgewaardeerde consumptiemaatschappij. Iedereen wil steeds meer en mooier.

Waarom genoegen nemen met een Nokia telefoon van 3 jaar oud als je met je geleende geld zo een nieuwe kunt aanschaffen? Persoonlijk ben ik tegen lenen voor gebruiksgoederen ben, zoals auto’s, tv’s, computers. Vaak ben je nog aan het afbetalen als je auto alweer aan zijn eerste reparatie of misschien zelfs vervanging toe is. Lenen voor een langdurige investering zoals een huis of een opleiding vind ik een ander verhaal. Hiervan verwacht je dat de lening inclusief rente zich meer dan terug zal betalen.

In de praktijk is het lang niet zo dat alle studenten voor hun pleziertjes lenen. Er zijn ook studenten die een lening aangaan omdat ze het zonder dat extra geld gewoon niet redden. Lenen moet kunnen, maar studenten moeten er wel over nadenken voordat ze een lening aangaan, want uiteindelijk zul je toch alles terug moeten betalen.”