Wat missen studenten in omroepland?

Er is veel gerommel in medialand. Uit de ene hoek weerklinkt de klacht dat er te weinig rechtse omroepen zijn. De andere kant beweert dat de programma’s niet aansluiten op de behoefte van jongeren. Maar missen we nou werkelijk iets op de buis? Zijn nieuwe omroepen als ‘PowNed’, van Geenstijl.nl en ‘Wakker Nederland’ van De Telegraaf een goede aanvulling? EM gaat de campus op en vraagt studenten naar hun mening.

Nathalie Kosterink, zesdejaars financiële economie

“Ik heb wel veel commentaar op televisieprogramma’s, maar ik kan niet specifiek zeggen wat ik mis op tv. [Denkt lang na] Ik vind ‘Pauw en Witteman’ erg leuk. Misschien zouden er wat meer actualiteitsprogramma’s op televisie moeten komen. Ik denk namelijk dat er meer vraag is naar ‘De Wereld Draait Door’- achtige programma’s. Jongeren moeten wat meer in contact komen met politiek en nieuws. In dat geval lijkt de omroep ‘PowNed’ mij prima. Volgens mij is het wel vermakelijk als er een rechtsere omroep komt. Die zorgt voor meer discussie en ophef.”

Robert Hordijk, vierde jaars IBA

“PowNed’ is geniaal! Ze schoppen tegen andermans schenen en ze drijven de spot met politici, maar om daar nou een omroep van te maken? De kracht van hun site, Geenstijl.nl, is dat zij korte, ironische en spottende filmpjes en stukjes aanbieden. Op televisie is dat misschien een half uur leuk, maar vier uur lang achter elkaar, dat werkt niet. Het is trouwens allemaal hetzelfde op de tv. Programma’s als ‘De Wereld Draait Door’ vindt iedereen geweldig, maar ik niet. Ik vind het goed dat er een rechtsere omroep komt. Zodat er twee meningen verschijnen, nu is alles links.”

Pauline van Asten, tweedejaars econometrie

“Ik vind dat er genoeg aanbod is op televisie, vooral voor jongeren. Maar ik kijk ook veel naar de commerciële omroepen. Ik houd van komische series als ‘Desperate Housewifes’. Wel vind ik dat ze actuele programma’s op een leukere manier mogen brengen. Het nieuws bijvoorbeeld. Ik kijk geen nieuws, omdat het saai is. Het nieuws kan op een leukere en luchtigere manier worden gebracht, dat spreekt meer jongeren aan. Een rechtsere omroep hoeft voor mij niet. Ik denk dat dat niet zoveel mensen aantrekt.” PJ