De Universiteit Leiden heeft dit jaar in kleine mate weten te profiteren van het toegenomen aantal studenten. Er zijn plannen gemaakt om in te haken op de groei van het aantal studenten economie met nieuwe studies en verbredingen.

In Leiden wordt ingezet op verbreding van de bestaande studierichtingen en het introduceren van nieuwe, populaire richtingen. De verbredingsplannen kunnen volgens de universiteit gezocht worden in bijvoorbeeld een studie Chinese economie of een combinatie van economie en recht.

EUR-concurrentie?

Leiden lijkt zo in het spreekwoordelijke vaarwater te komen van de EUR: “De Leidse universiteit wil beslist geen kopie worden van de economische universiteit in Rotterdam”, benadrukt het bestuur in het Leidsch Dagblad. Welke nieuwe opleidingen ontwikkeld worden naast de verbredingen is nog niet duidelijk. “We kunnen nog geen uitspraken doen over eventuele nieuwe opleidingen voor het komend academisch jaar”, aldus het bestuur van de universiteit.

Groeiplannen

De doelstelling is om een marktaandeel te krijgen van 10 procent van het totaal aantal Nederlandse studenten. Op dit moment is dat nog ruim 8 procent. Absoluut betekent dat een groei van een kleine 18.000 naar bijna 22.000 studenten. Voor het huisvesten van studenten wordt samen met de gemeente Leiden een taskforce gestart. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om uit te wijken naar locaties in Den Haag. JR