Henk Schmidt, decaan van de Sociale Faculteit, wordt de nieuwe rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Schmidts benoeming zong al een paar maanden rond en is vorige week door de Raad van Toezicht formeel vastgesteld. Dit najaar neemt Schmidt het stokje over van de huidige rector Steven Lamberts die met pensioen gaat. Voor het eerst deze eeuw wordt de positie van rector magnificus dan niet meer bekleed door iemand afkomstig van de medische faculteit.  

Psychologie succesvol

Schmidt (1947) kwam in 2001 vanuit de Universiteit Maastricht naar Rotterdam, waar hij de opleiding psychologie opstartte volgens het ‘Maastrichtse’ systeem van probleemgestuurd onderwijs (pgo). Inmiddels is de Rotterdamse opleiding psychologie de meest succesvolle van Nederland. In 2005 werd Schmidt benoemd tot decaan van de faculteit.

Benoeming tijdens diesviering

In het persbericht reageert de aanstaande rector verheugd op zijn benoeming: “Samen met mijn collega-bestuurders en in de voetsporen van de huidige rector Steven Lamberts wil ik me gaan inzetten om de positie van de Erasmus Universiteit Rotterdam als wetenschappelijk instituut met een grote maatschappelijke impact verder te versterken.” Nadere toelichting op zijn benoeming wil hij pas geven in het najaar. Wanneer precies de overdracht plaatsvindt, is nog niet bekendgemaakt, maar naar verluidt zou dit zijn bij de diesviering in november dit jaar.

Eveneens volgens het persbericht zal Schmidts aandacht tijdens zijn rectoraat vooral uitgaan naar versterkte internationalisering van onderzoek en onderwijs, verantwoorde absorptie van de verwachte grote groei van het aantal studenten en onderwijsvernieuwing gericht op verhoging van het rendement en de reputatie van de universiteit.

Ervaren bestuurder

Voorzitter drs. Anton van Rossum van de Raad van Toezicht is verheugd over de benoeming: “Met Henk Schmidt krijgt de Erasmus Universiteit Rotterdam in de periode tot en met het eeuwfeest in 2013 een uitstekende rector magnificus. Hij is niet alleen een topwetenschapper, maar ook een zeer ervaren bestuurder.” WG

Lees het persbericht