Hoe gaat het met je bijbaan in de crisis?

Studenten gaan steeds vaker voor een goed betaalde bijbaan dan voor een bijbaan die leuk op hun CV staat. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van ‘Studenten.net’. Volgens de website merken veel studenten dat de kredietcrisis invloed heeft op hun uitgaven. Hoe staat het ervoor bij de EUR-studenten?

Luuk van den Tillaart, derdejaars bedrijfskunde

“Ik denk niet dat de economische crisis veel negatieve invloed heeft op het aantal bijbanen. Het zou juist wel eens positief uit kunnen pakken. Werkgevers hebben liever geen vast personeel meer, en zullen tijdelijke werknemers en uitzendkrachten aantrekken. Ideaal dus voor studenten. Als ik zelf nu mocht kiezen, zou ik eerder voor een baan gaan die goed op mijn CV staat dan voor iets waar je beter verdient. Dat is één van de redenen dat ik nu ook in de commissie van de Eurekaweek zit. En ach, soms kom je dan niet helemaal uit aan het einde van de maand.”

Erik van der Schelling, tweedejaars sociologie

“Ik ben net ontslagen. Mijn bijbaan was reportages maken van onderzoeksresultaten, maar door bezuinigingen moest ik weg. En ach, met sommige collega’s kon ik het niet al te best vinden, dus heel erg is het niet. Maar het vinden van een nieuwe bijbaan is wel een hele opgave. Door de kredietcrisis zijn er vrij weinig online vacatures, merk ik. Wat je wel veel ziet zijn veel stageplekken en ICT-gerelateerde bijbanen. Stagiairs zijn goedkoop en de ICT-mensen zijn nodig voor het automatiseren van de weggevallen banen. Mijn hobby’s kosten een hoop geld: tijd dus voor een nieuwe bijbaan, want anders houd ik een stuk maand aan het eind van m’n geld over!”

Karen van Hedel, eerstejaars master health economics

“Op dit moment werk ik als studentassistent bij iBMG, een prima bijbaan. Ik denk ook niet dat de economische crisis veel invloed heeft op mijn werk of de banen in mijn sector. Maar ik kan me goed voorstellen dat het wel invloed heeft op andere bijbanen. In de horeca is altijd nog wel een baan te vinden, dus je komt als student wel aan de bak! Rondkomen is voor mij ook niet zo’n probleem met stufi, mijn bijbaan en wat sponsoring van m’n ouders.” JR