“Afgestudeerd, en dan…”

Je hebt je scriptie succesvol afgerond. Je bent klaar. Wat nu? Ga je meteen werken, vakantie vieren of door studeren. Wat zijn de perspectieven en wat doet de rest?

Kiezen! Het is belangrijk dat je een keuze maakt tussen werken of door studeren.

De EUR heeft hiervoor nu decanen en mentors op het gebied van studievoorlichting en loopbaancoaching. Wil Jansen is sinds kort decaan bij de EUR, zij geeft je alvast de volgende tips.

Maak allereerst voor jezelf een planning. Wat ga je wanneer doen? Je hebt vast hard gewerkt aan je scriptie, dus neem een wel verdiende vakantie. Zo kan je vervolgens met frisse moed een vervolg studie kiezen.

Of begin met een gezonde dosis zelfvertrouwen te solliciteren. Wees niet te kritisch. Tijdens je eerste baan leer je vooral veel over het werken zelf. Ben je een prettige collega om mee te werken, een teamspeler of een individualist en wat voor werk omgeving vind je het prettigst.

Inschrijven

Schrijf je nu in voor een persoonlijk gesprek met een decaan of mentor. Vergeet hierbij niet je naam, studentnummer en gewenst tijdstip door te geven.

Voordelen

Wat je ook besluit, pas afgestudeerd zijn heeft een aantal voordelen. Pas afgestudeerden zijn:

– ambitieus

– enthousiast

– op de hoogte van actuele ontwikkelingen

– competentie gericht

– gemotiveerd

Valkuilen

Voordelen genoeg. Wat zijn de valkuilen. Waar moet je voor uit kijken. Als eerste werkt de financiële crisis niet echt in je voordeel. Daar kun je zelf weinig aan doen. Maar laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen. Kijk daarnaast uit voor drempelvrees en twijfel. Van uitstel komt afstel. Bedenk wat je wil. Maar soms is dat moeilijk. Dan kun je je beter afvragen: wat wil ik niet. Zo kom je vaak ook genoeg te weten.