Valentijnsdag goed voor economie?

Bloemen, geurtjes en sieraden. Cadeautjes bij uitstek om je vriend of vriendin te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft. Valentijnsdag is uitgegroeid tot een commercieel circus en kan de economie wellicht een impuls geven. Wat denkt de EUR-student?

Mike, schakelstudent bestuurskunde

“Valentijnsdag is goed voor de economie, want ik verwacht dat ook in deze crisistijden veel mensen meedoen. Toch even een roos kopen, denken ze dan. Valentijnsdag is vooral leuk voor vrijgezellen, die hebben nog een doel. Ook zie ik het fenomeen meer als iets voor de jeugd, die vindt het nog spannend. Voor partners is het een erg gemaakte dag; je kunt elkaar immers elke dag van het jaar verrassen.”

Radha Jagroep

“Ik snap het liefdesverhaal achter Valentijnsdag, maar het is tegenwoordig veel te commercieel. Dus ja, het kan de economie een impuls geven. Hartjes, rode en roze spulletjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop. Je durft bijna niet meer met een klein cadeautje aan te komen, het is bijna een verplichting om groots uit te pakken. In het begin van je relatie is een Valentijnsactie leuk en romantisch, maar na een paar jaar hoeft het niet meer zo uitgebreid. Ik verwacht van mijn vriend geen cadeaus in ieder geval. Van mij krijgt hij misschien een gedichtje. En we gaan lekker eten.”

Anne Vogel, eerstejaars bestuurskunde

“Ik denk niet dat mensen bezuinigen op Valentijnsdag. Cadeautjes, etentjes, dat gaat allemaal door. Zelf heb ik een goedkope Valentijnsdag, want ik heb geen plannen. Voorgaande jaren deed ik er altijd wel iets aan, een cadeautje is altijd leuk. Eigenlijk is het een commercieel trucje. Valentijnsdag zal een klein effect hebben op een deel van de economie, dus zet geen zoden aan de dijk.”